Teksten van Traditioneel breedhuis

Traditioneel breedhuis ()

Traditioneel breedhuis van vier traveeën en twee en een halve bouwlaag onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen), dat in kern opklimt tot de tweede helft van de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel, vermoedelijk opgetrokken in bak- en zandsteenbouw, is over de volledige hoogte verankerd door muurankers met gekrulde spie. Vóór het recent verlagen van de benedenvensters, rustte de opstand op een hoge plint met getraliede keldermonden. Aangepaste rechthoekige bovenvensters, vermoedelijk vroegere kruis- en bolkozijnen. Eenvoudige daklijst en goot. De zijgevel links vertoont sporen van muurvlechtingen.

Auteurs:  Braeken, Jo

Breedhuis van vier traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak (roofing), opklimmend tot de tweede helft van de 16de eeuw of de eerste helft van de 17de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel, mogelijk met bak- en zandsteenbouw, voorzien van muurankers met gekrulde spie. Sterk verhoogde begane grond waardoor hoge arduinen plint met getraliede keldervensters. Eenvoudige rechthoekige muuropeningen. Eenvoudige daklijst en goot. Zijgevel links vertoont sporen van muurvlechtingen.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek