Parochiekerk Sint-Catharina

Gemeente Glabbeek

• Inventarisatie Glabbeek (geografische inventarisatie: 01-01-1969 - 31-12-1969).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Parochiekerk Sint-Catharina

is beschermd als monument Parochiekerk Sint-Catharina met kerkhof

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern Glabbeek-Zuurbemde

Beschrijving

Neogotische toren en beuken (1863-1864), doch laatgotisch vijfhoekig koor van bak- en zandsteen uit de 16de eeuw. Voorheen jaartal 1541 op de koorsluiting. Neogotische sacristie van 1857. Ommuurd kerkhof.

Mobilair. Op het zuidaltaar, een schilderij naar Rubensiaanse traditie gedateerd 170(9?); verscheidene folkloristische beeldjes, in de beuk, onder meer Sint-Catharina, Sint-Rochus en Sint-Antonius (16de en 17de eeuw). In het koor, merkwaardig renaissancistisch sacramentshuis, toegeschreven aan Cornelis Floris, in 1555 besteld door de "kerkmeesters" van Halle en Jordens; barokbiechtstoel van 1651 in de zuidkruisarm.