Hoeve Craeneveld

Gemeente Haacht

• Project beschermingsdatabank 2013-2016 (beschermingen: 01-01-2013 - 30-06-2016).

is beschermd als monument Hoeve Craeneveld

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoeve Craeneveld

is beschermd als cultuurhistorisch landschap Hoeve Craeneveld: omgeving

Beschrijving

Ruime omgrachte hoeve van het gesloten type geïsoleerd ingeplant midden in de bebouwde akkers. Bewaarde gebouwen in traditionele stijl die hoofdzakelijk dateren uit de 17de eeuw. Woon- en dienstruimten opgesteld rondom een vierkant binnenhof. Hoofdvleugel (ten zuiden) gemarkeerd door het hoge met schilddak afgedekte duifhuis die voorzien is van een rondbooginrijpoort met zandstenen omlijsting en kruisvensters met fraai geprofileerde tracering.

Links het één verdieping hoog boerenhuis met zadeldak uit de 16de-17de eeuw; bakstenen zijgevel met muurvlechtingen en top- en schouderstukken, overigens zandsteenbouw in klein, vrij regelmatig verband; sporen van kruisvensters (posten en ontlastingssysteem); aan de hofzijde, grote latere steekboogdeur met dichtgemetseld bovenlicht. Wijzigingen uit de 19de eeuw.

Rechts, één verdieping hoge aanhorigheden met zadeldak; constructie met gesloten karakter voorzien van schietgaten aan de grachtzijde. Oostvleugel bestaande uit de indrukwekkende, doch ten dele vervallen langsschuur. Noordzijde afgezet met het wagenhuis, een korfbooggalerij en andere verlaten aanhorigheden. Een gedeeltelijk in puin liggende omheiningsmuur met sporen van een aanleunend gebouw bakent het hof af aan de westzijde.

Het bakstenen bakhuisje uit de 17de-18de eeuw is aan de overkant van de grachten gelegen.

Aanvullende informatie

De Craeneveldhoeve is zeer landelijk gelegen tussen het gehucht Wakkerzeel, het dorp Werchter en het centrum van Haacht. Ten noordwesten van de hoeve liggen uitgestrekte akkers, het Erwteveld en het Langendonkveld. Naar het zuiden, in de Leibeekvallei, wordt de hoeve begrensd door droge weiden. Ten oosten liggen de drassige weiden van het Werchters broek. De omgeving van de hoeve bleef sinds het einde van de 18de eeuw (zie de Ferrariskaart) bijna ongewijzigd, het akkerland werd wel omgevormd in grasland.

• Archief Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, DB000486, Omgeving Craeneveldhoeve, bouwhistorische studie.

Elsen, Liedewij (07-04-2016 )