erfgoedobject

Pastorie Sint-Hubertusparochie

bouwkundig element
ID
41867
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41867

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voorheen afhankelijk van de abdij van Park en opgetrokken onder het abbatiaat van Ferdinand de Loyers. Ingemetseld abtswapen boven de deur. A 1758 gedateerd dubbelhuis met twee verdiepingen en schilddak voorzien van drie met fronton bekroonde dakvensters. Baksteenbouw verlevendigd met zandstenen hoekkettingen, deuromlijsting en verticale banden die de raamposten met elkaar verbinden en opgaan tot onder de holrond bepleisterde kroonlijst. Fraaie, laat-Louis XIV-deur: geprofileerde stijlen op hoge neuten. Smalle imposten en licht gebogen latei met sluitsteen onder een waterlijst in de vorm van een gebogen en gekornist hoofdgestel. De twee aanbouwseltjes werden onlangs afgebroken.

Aan de straatzijde is het voorhof over de volledige breedte afgezet door een langwerpig, met zadeldak afgedekt poortgebouw voorzien van een zandstenen rondbooginrijpoort gemarkeerd door imposten, een sluitsteen en een geprofileerde druiplijst.


Bron: GENICOT L.F., VAN AERSCHOT S., DE CROMBRUGGHE A., SANSEN H. & VANHOVE J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.
Auteurs: Genicot, Luc; Van Aerschot, Suzanne; de Crombrugghe, Anne; Sansen, Hadewych; Vanhove, Jacqueline
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Pastorietuin van de Sint-Hubertusparochie


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Pastorie Sint-Hubertusparochie [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41867 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.