erfgoedobject

Pastorie Sint-Jan-de-Doperparochie

bouwkundig element
ID
41869
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41869

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gedateerd door verankering onder de kroonlijst: ANNO 1761. Bak- en natuurstenen dubbelhuis met twee verdiepingen en schilddak voorzien van dakvensters. Steekboogramen en -deur in provinciaal-classicistische Franse stijl, laatstgenoemde gemarkeerd door een korte druiplijst; holrond bepleisterde kroonlijst; originele ramen met roedeverdeling bewaard op de bovenverdieping. Wijzigingen: bepleistering van de voorgevel; recenter bijgebouw links van het huis.


Bron     : Genicot L.F., Van Aerschot S., de Crombrugghe A., Sansen H. & Vanhove J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.
Auteurs :  de Crombrugghe, Anne, Genicot, Luc, Sansen, Hadewych, Van Aerschot, Suzanne, Vanhove, Jacqueline
Datum  :

Aanvullende informatie

De pastorie is ingeplant te midden van een volledig ommuurde tuin - momenteel een grasveld met notelaar (Juglans), een oudere eik (Quercus) en een jonge perzikboom (Prunus persica). De met steunberen versterkte muur is grotendeels opgetrokken in oude, grootformaat handvormsteen met herstellingen in machinale baksteen. De toegang tot de pastorie wordt geaccentueerd door een smeedijzeren hek gevat tussen bakstenen pilasters. Een tweede toegang bevindt zich in de zuidoosthoek van de tuin in de vorm van een eenvoudige bakstenen rondboogopening.

  • Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DB002143, Sint-Jan-de-Doperkerk met ommuurd kerkhof en ommuurde pastorietuin (PAESMANS G., 2000).
Auteurs : Paesmans, Greta
Datum:

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Pastorie Sint-Jan-de-Doperparochie [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41869 (Geraadpleegd op )