Teksten van Winkelhuis in neoclassicistische stijl

Winkelhuis in neoclassicistische stijl ()

Winkelhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de heer Ed. Olefs, naar een ontwerp door Frans Claes uit 1892. Deze architect was in Antwerpen vermoedelijk actief van begin jaren 1880 tot omstreeks 1905. Hij liet een bescheiden, veeleer conventioneel oeuvre na, overwegend in neoclassicistische stijl.

Rijhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder een pseudo-mansarde. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rust op een klassieke houten winkelpui oorspronkelijk met middenportaal, waarvan het entablement op klossen en de bewerkte hoekpilasters bewaard zijn. Regelmatig van opzet, bestaat de bovenbouw uit gestapelde, door waterlijsten en bewerkte hoekpilasters gemarkeerde registers. Een gevelbreed balkon met hoekconsoles en een balustrade tussen postamenten legt de klemtoon op de eerste verdieping. Verder rechthoekige vensters in geriemde omlijsting, op de tweede verdieping geaccentueerd door sluitstenen, doorgetrokken lekdrempels en onderdorpels. Een klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst op klossen en tandlijst vormt de gevelbeëindiging; houten dakkapel met voluten en driehoekig fronton.

Auteurs:  Braeken, Jo

Rijhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder pseudo-mansardedak met houten dakkapel, bekroond door driehoekig fronton.

Bepleisterde en beschilderde neoclassicistische lijstgevel uit 1892 naar ontwerp van architect Frans Claes, uitlopend op een brede kroonlijst met klossen. Hoekpenanten per verdieping als kussenpilasters uitgewerkt; bouwlagen aangeduid door kordons die de dekplaten verbinden. Rechthoekige vensters in riemomlijsting, op de derde verdieping voorzien van sluitsteen; onder de lekdrempels paneelversiering. Hoofdverdieping gemarkeerd door balkon met doorlopende balustrade, geritmeerd door postamenten. Begane grond onlangs gunstig verbouwd met art-nouveauwinkelpui (recuperatiemateriaal?).

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek