erfgoedobject

Parochiekerk Sint-Hubertus en Sint-Lucia

bouwkundig element
ID
41871
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41871

Juridische gevolgen

Beschrijving

De neogotische beuken van 1860 verbinden de twee uiterste delen van de voormalige kerk. Aan de westzijde een stevige toren van zandsteen, opgetrokken in gotische stijl op een vierkant grondplan (begin 14de eeuw); begane grond overkluisd met kruisribgewelven, en uitkomend op de beuk door middel van een spitsboog; latere torenspits en portaal uit de 19de eeuw. Aan de oostzijde zandstenen koor met vlakke sluiting, binnenin volledig gewijzigd en grotendeels verborgen aan de buitenzijde (vermoedelijk gelijktijdig met de toren opgetrokken).

Mobilair. Schilderijen in het koor en de kapellen (einde 17de en 18de eeuw); grafstenen onder de toren, waaronder de gotische van K. Carondelet († 1594), van zijn zoon Karel († 1598) en van J. de Harchies († 1607) en een classicistische van N. Bolstein († 1745) en V. Proli († 1767).


Bron     : Genicot L.F., Van Aerschot S., de Crombrugghe A., Sansen H. & Vanhove J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.
Auteurs :  de Crombrugghe, Anne, Genicot, Luc, Sansen, Hadewych, Van Aerschot, Suzanne, Vanhove, Jacqueline
Datum  :


Relaties

  • Is deel van
    Dorpskern Wespelaar


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Parochiekerk Sint-Hubertus en Sint-Lucia [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41871 (Geraadpleegd op )