erfgoedobject

Dorpswoningen

bouwkundig element
ID
41874
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41874

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoningen
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern Wespelaar
    Deze bescherming is geldig sinds 30-03-2017

Beschrijving

Bak- en natuurstenen woningen met twee of twee en halve verdieping daterend van circa 1800. Rechthoekige ramen en deur met uitstekende druiplijst.


Bron     : Genicot L.F., Van Aerschot S., de Crombrugghe A., Sansen H. & Vanhove J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.
Auteurs :  de Crombrugghe, Anne, Genicot, Luc, Sansen, Hadewych, Van Aerschot, Suzanne, Vanhove, Jacqueline
Datum  : 1971

Aanvullende informatie

De dorpswoning, Grote Baan nummer 63, maakte in het verleden deel uit van hoeve "De Roypoorte". De dorpswoning, Grote Baan nummer 71, maakte in het verleden deel van hoeve "De Sterre”. Beide bewaarde dorpswoningen maakte deel uit van de twee pachthoeves van het kasteel van Wespelaar. De woning Grote Baan nummer 63 werd gerenoveerd waarbij de oorspronkelijke opkamer rechts verdween en de gevel bepleisterd werd. Toch bleef het grootste deel van de gevelindeling van deze beeldbepalende woning behouden en verwijst deze nog steeds naar de historische context als woning van een voormalige pachthoeve in het dorp.

  • Gegevens verkregen tijdens het openbaar onderzoek voor de vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed van de provincie Vlaams-Brabant, 2020.
Datum: 12-03-2021

Relaties

  • Is deel van
    Dorpskern Wespelaar


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Dorpswoningen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41874 (Geraadpleegd op 13-05-2021)