Traditioneel diephuis van drie/twee traveeën en drie bouwlagen onder een afgesnuit zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen), dat in kern minstens opklimt tot de 17de eeuw. Het pand werd in neoclassicistische stijl aangepast met een lijstgevel in de eerste helft van de 19de eeuw.
De gecementeerde en beschilderde lijstgevel met vlakke sokkel en vernieuwde kroonlijst, . beantwoordt aan een regelmatig ordonnantieschema. Registers van rechthoekige deur- en vensteropeningen met een hardstenen latei en lekdrempel. Achtergevel: gecementeerde, verankerde puntgevel met aandak, vermoedelijk in bak- en zandsteenbouw. Ovale oculi doorbreken de linker travee; het bovenste luikgat in top bewaart sporen van zandstenen negblokken en een waterlijst.
Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2018: Traditioneel diephuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/298098 (geraadpleegd op ).
Banale gecementeerde lijstgevel van twee traveeën en drie bouwlagen onder afgewolfd zadeldak (Vlaamse pannen, nok loodrecht op de straat): oude kern uit de 17de eeuw, aangepast in de loop van de 19de eeuw: zie achtergevel: gecementeerde verankerde puntgevel met aandak. Rechthoekige vensters met arduinen latei en lekdrempel (19de eeuw): travee links geopend met ovalen. Bovenste luikgat in top bewaart sporen van zandstenen omlijsting en waterlijst. Zijgevel bekroond door twee hoog opgetrokken schouwen.
Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Goossens M. 1976: Traditioneel diephuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4189 (geraadpleegd op ).