erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
419
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/419
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Aan de voormalige spoorweg gelegen burgerhuis met bakstenen dienstgebouwen onder zadeldaken, daterend uit het vierde kwart van de 19de eeuw of het eerste kwart van de 20ste eeuw; opstelling rondom een rechthoekige binnenplaats, en met rechthoekige inrijpoort opgenomen in links gelegen dienstgebouw. Dubbelhuis, twee bouwlagen en vier traveeën onder mansardedak (nok parallel aan de straat, kunstleien). Arduinen gevelsteen met opschrift "J. De Ridder / Bayens / 1895", links naast deur. Bepleisterde en beschilderde gevel op arduinen plint. Steekboogvensters, beluikt op benedenverdieping; op de bovenverdieping in geprofileerde stucomlijstingen met festoen en sluitsteen en doorgetrokken lekdrempels. Steekboogdeur met ijzeren waaier in een vlakke omlijsting van arduin met oren.


Bron     : D'Huyvetter C., de Longie B. & Eeman M. met medewerking van Linters A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5N1 (A-G), Brussel - Gent.
Auteurs :  d'Huyvetter, Clio, de Longie, Bea, Eeman, Michèle
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2022: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/419 (Geraadpleegd op )