Oude Waghe ()

Traditioneel diephuis genaamd de "Oude Waghe", van vier traveeën en twee bouwlagen onder een steil zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen), uit de tweede helft van de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw. Het pand maakte oorspronkelijk deel uit van het achter aanpalende de “Waghetol” aan de Oude Waag.

De verweerde trapgevel van oorspronkelijk elf treden met een overhoeks topstuk, heeft een parement in bak- en zandsteenbouw, sterk gehavend door aanpassingen in de loop van de 19de eeuw, verankerd door smeedijzeren muurankers. Bewaard zijn de kwarthol geprofileerde sokkel, resten van speklagen, verweerde waterlijsten en dekstenen. Registers van aangepaste rechthoekige deur- (tweede travee) en vensteropeningen met hardstenen lekdrempel en latei onder een ontlastingsboog op begane grond en eerste verdieping. Van de vroegere kruiskozijnen bleef het merendeel van de kwartholle negblokken behouden; in de drie rechter traveeën van de bovenverdiepingen is het metselwerk van de penanten volledig vernieuwd. Van de drieledige, door omlopende waterlijsten gemarkeerde geveltop, zijn de bovenste treden en het topstuk verwijderd. Het eerste register wordt geopend door een rechthoekig drielicht met kwartholle negblokken. Kloosterkozijnen met druiplijsten en een getralied bovenlicht flankeren het lagere middenluik, dat zich onderscheidt door een latei op korbelen. Een rechthoekig luik met een latei op korbelen doorbreekt de tweede, en een kleiner luik de derde geleding, beide met kwartholle negblokken, waarboven een balkgat.


Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Oude Waghe [online], https://id.erfgoed.net/teksten/298096 (geraadpleegd op ).


Oude Waghe ()

De "Oude Waghe"; maakte oorspronkelijk deel uit van het huis "Waghetol" (Oude Waag nummer 6).

Diephuis van vier traveeën en twee bouwlagen, afgedekt door een steil zadeldak met pannen, uit de tweede helft van de 16de eeuw of de eerste helft van de 17de eeuw, doch later verbouwd.

Hoge bakstenen trapgevel (tien treden + topstuk) met overblijfselen van zandsteen (onder meer hoek- en negblokken, plint, waterlijsten). Behouden muurankers, evenals aanzet van het overhoeks topstuk. Rechthoekige vensters, eertijds kruiskozijnen, nu met arduinen lekdrempel en latei met ontlastingsboog, op de begane grond voorzien van rolluikkasten. Drieledige top gemarkeerd door doorlopende druiplijsten. De onderste loopt om het breder en eertijds dieper geplaatst middenluik heen; flankerende kloosterkozijnen met getraliede bovenlichten. Twee boven elkaar geplaatste rechthoekige luiken en een balkgat in de top. Rechthoekige deur in zandstenen omlijsting met uitgeholde stijlen, arduinen latei met ontlastingsboog en houten waaier boven een gestrekt middenkalf.


Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Oude Waghe [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4193 (geraadpleegd op ).