Classicistisch burgerhuis

Beschrijving

Classicistisch burgerhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder een steil schilddak (nok parallel aan de straat, leien), dat in zijn huidige vorm uit het vierde kwart van de 18de eeuw dateert. De achterbouw onder een diepgericht zadeldak met kruisende nok en de behouden top van een puntgevel, wijzen mogelijk op een oudere ken. Het perceel werd eertijds ingenomen door de huizen "Leliënborch", "Zoeten Naem Jhesus" en "Oude Wage" of "Gulden Voet".

De bepleisterde en beschilderde lijstgevel beantwoordt aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige bovenvensters in een vlakke omlijsting met hardstenen lekdrempels. Beide uiterste traveeën worden op de begane grond symmetrisch gemarkeerd door twee identieke rondboogpoorten in een Lodewijk XVI-omlijsting uit blauwe hardsteen. De geprofileerde archivolt met een diamantkop onder de bewerkte sluitsteen, rust op vlakke rechtstanden met neuten en gelede imposten. Het geheel is gevat in een vlakke, rechthoekige omlijsting met uitgespaarde hoeken, versierd met een parellijst en festoenen in de zwikken, die wordt bekroond door een gestrekte druiplijst met eierlijst. Een klassiek hoofdgestel met een gelede architraaf, trigliefen met guttae in de fries, en een houten kroonlijst op brede klossen vormt de gevelbeëindiging. De benedenvensters zijn verbouwd tot winkelpui.

Auteurs :  Braeken, Jo