erfgoedobject

Classicistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID: 4201   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4201

Juridische gevolgen

Beschrijving

Classicistisch burgerhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder een steil schilddak (nok parallel aan de straat, leien), dat in zijn huidige vorm van omstreeks 1775 dateert. De achterbouw onder een diepgericht zadeldak met kruisende nok en de behouden top van een puntgevel, wijzen op de oudere kern van het pand, een samenstel van de huizen "Leliënborch" (linker traveeën) en "Den Soeten Naem Jesus" (rechter travee).

De bepleisterde en beschilderde lijstgevel beantwoordt aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige bovenvensters in een vlakke omlijsting met hardstenen lekdrempels. Beide uiterste traveeën worden op de begane grond symmetrisch gemarkeerd door twee identieke rondboogpoorten in een Lodewijk XVI-omlijsting uit blauwe hardsteen. De geprofileerde archivolt met een diamantkop onder de bewerkte sluitsteen, rust op vlakke rechtstanden met neuten en gelede imposten. Het geheel is gevat in een vlakke, rechthoekige omlijsting met uitgespaarde hoeken, versierd met een parellijst en festoenen in de zwikken, die wordt bekroond door een gestrekte druiplijst met eierlijst. Een klassiek hoofdgestel met een gelede architraaf, trigliefen met guttae in de fries, en een houten kroonlijst op brede klossen vormt de gevelbeëindiging. De benedenvensters zijn verbouwd tot winkelpui.

  • Informatie op basis van bouwhistorisch onderzoek aangeleverd door Koen Van Overvelt op 17 juni 2020.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2020


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Classicistisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4201 (Geraadpleegd op 11-07-2020)