Drij Schildekens of Gulden Hooft

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Antwerpen
Straat Kaasrui
Locatie Kaasrui 7, Antwerpen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Antwerpen (actualisaties: 05-01-2006 - 05-01-2007).
  • Adrescontrole Antwerpen (adrescontroles: 23-07-2007 - 23-07-2007).
  • Herinventarisatie stad Antwerpen (geografische herinventarisatie: 10-02-2010 - 31-12-2018).
  • Inventarisatie Antwerpen (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1992).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Drij Schildekens of Gulden Hooft

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

omvat de bescherming als monument Huis Drij Schildekens: bovengevel en daken
gelegen te Kaasrui 7 (Antwerpen)

Deze bescherming is geldig sinds 02-09-1976.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Traditioneel diephuis genaamd "Drij Schildekens" en "Gulden Hooft" (1504), van vier traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen), uit het vierde kwart van de 16de of het eerste kwart van de 17de eeuw.

De trapgevel van elf treden met overhoeks topstuk, heeft een gedecapeerd parement uit zandsteen, verankerd door smeedijzeren muurankers met gekrulde spie. Beide bovenverdiepingen vormen registers van gekoppelde rechthoekige vensters met kwarthol geprofileerde posten en wigvormige ontlasting. Het betreft aangepaste kruiskozijnen, op de eerste verdieping vanaf een doorlopende waterlijst en afgewerkt met druiplijsten, op de tweede verdieping met toegevoegde hardstenen lekdrempels. De tweeledige, door waterlijsten gemarkeerde geveltop, wordt in het eerste register geopend door een rechthoekig drielicht met druiplijsten vanaf een omlopende waterlijst. Het lagere middenluik met een latei op korbelen, wordt geflankeerd door kruiskozijnen met getraliede bovenlichten. Het tweede register onderscheidt zich door een drielicht, waarvan het rondbogige middenluik met kwarthol beloop, diamantkopimposten en -sluitsteen, wordt geflankeerd door rechthoekige luiken met kwartholle dagkanten en een druiplijst. De vierledige houten winkelpui die in de huidige vorm uit het interbellum dateert, rust op de behouden, bepleisterde zandstenen plint met schuine afzaat, waarin een houten kelderluik. Achtergevel: voorhuis met bepleisterde puntgevel en aansluitend een lager achterhuis met trapgevel.

Bron: -

Auteurs: Braeken, Jo

Datum tekst: 2018

Alle teksten

Relaties

maakt deel uit van Kaasrui

Kaasrui (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.