Teksten van Cleyn Brandenborch of Bodemloze Mand

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4203

Cleyn Brandenborch of Bodemloze Mand ()

Traditioneel diephuis genaamd "Cleyn Brandenborch of Bodemloze Mand", van vier traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen), uit het vierde kwart van de 16de of het eerste kwart van de 17de eeuw.

De trapgevel van elf treden met overhoeks topstuk, heeft een gedecapeerd parement uit zandsteen, verankerd door smeedijzeren muurankers met gekrulde spie. Beide bovenverdiepingen vormen registers van gekoppelde rechthoekige vensters met kwarthol geprofileerde posten en wigvormige ontlasting. Het betreft aangepaste kruiskozijnen, op de eerste verdieping vanaf een doorlopende waterlijst en afgewerkt met druiplijsten, op de tweede verdieping met toegevoegde hardstenen lekdrempels. De tweeledige, door waterlijsten gemarkeerde geveltop, wordt in het eerste register geopend door een rechthoekig drielicht met druiplijsten vanaf een omlopende waterlijst. Het lagere middenluik met een latei op korbelen, wordt geflankeerd door kruiskozijnen met getraliede bovenlichten. Het tweede register onderscheidt zich door een drielicht, waarvan het rondbogige middenluik met kwarthol beloop, diamantkopimposten en -sluitsteen, wordt geflankeerd door rechthoekige luiken met kwartholle dagkanten en een druiplijst. De vierledige houten winkelpui die in de huidige vorm uit het interbellum dateert, rust op de behouden, bepleisterde zandstenen plint met schuine afzaat, waarin een houten kelderluik. Achtergevel: voorhuis met bepleisterde puntgevel en aansluitend een lager achterhuis met trapgevel.


Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Cleyn Brandenborch of Bodemloze Mand [online], https://id.erfgoed.net/teksten/298101 (geraadpleegd op ).


Drij Schildekens en Gulden Hooft ()

Voormalig huis "Drij Schildekens" en "Gulden Hooft" (1504). Diephuis van vier traveeën en drie bouwlagen, afgedekt met een zadeldak (Vlaamse pannen), uit het vierde kwart van de 16de eeuw of het eerste kwart van de 17de eeuw.

Trapgevel (tien treden) met gereinigd zandstenen parement in traditionele stijl, voorzien van muurankers met krulmotief en uitlopend op gedeeltelijk verdwenen overhoeks topstuk. Gekoppelde rechthoekige vensters, op de tweede bouwlaag met behouden waterlijsten; op de derde verdieping werden de oorspronkelijke kruiskozijnen grondiger verbouwd (toegevoegde lekdrempels). Tweeledige top met fraaie oorspronkelijke openingen: rechthoekig luikgat geflankeerd door kruiskozijnen met getraliede bovenlichten; de doorlopende druiplijst loopt om de lichtopeningen heen; in de tweede topgeleding een rondboogvormig luikgat en vierkante, getraliede zijluiken; eronder een waterlijst die de dekstenen van de treden onderling verbindt. Toegevoegde houten winkelpui uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Vensterindeling respecteert de oude ordonnantie. Leuke roedeverdeling.


Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Cleyn Brandenborch of Bodemloze Mand [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4203 (geraadpleegd op ).