De Vier Gekroonden

Beschrijving

Voormalige “Metserskamer”, het gildehuis van het metsersambacht de Vier Gekroonden, uit het tweede kwart van de 16de eeuw (1531). Het smalle diephuis dat terugwijkt achter de rooilijn, is ingeklemd tussen het imposante diephuis Kaasrui 2-4, en het diephuis genaamd “Parijs” op de hoek van Kaasrui en Torfbrug. Ten onrechte werd het pand als het 'huisje van de beul' aanzien, vanwege de vermeende voorstelling van een gehangene op de gevelsteen.

Traditioneel diephuis van twee traveeën en vier bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat, leien). De manke trapgevel van vier en zes treden met een overhoeks topstuk, in bak- en zandsteenbouw met speklagen en hoekkettingen, is verankerd door smeedijzeren muurankers. De schuin aanleunende linker travee, geopend door een rechthoekige deur met een druiplijst op consooltjes, en getraliede rechthoekige luiken, huisvest het trappenhuis van het aanpalende pand. De markante, geprofileerde korfboog op de begane grond, aan één kant gedragen door een zuil van blauwe hardsteen met lijstkapiteel en geprofileerd basement, aan de andere kant gesteund door een korbeel, vormt wellicht een restant van een oudere constructie. Aangepaste rechthoekige vensters met kwartholle negblokken en een ronde oculus op de bovenverdiepingen en in de top. Verweerde gevelsteen met een onleesbare afbeelding, naar verluidt met betrekking tot het metsersambacht