Traditioneel diephuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Antwerpen
Straat Kaasrui
Locatie Kaasrui 8, Antwerpen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Antwerpen (actualisaties: 05-01-2006 - 05-01-2007).
  • Adrescontrole Antwerpen (adrescontroles: 23-07-2007 - 23-07-2007).
  • Herinventarisatie stad Antwerpen (geografische herinventarisatie: 10-02-2010 - 31-12-2018).
  • Inventarisatie Antwerpen (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1992).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Stadswoning

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

omvat de bescherming als monument Stadswoning: voorgevel en daken
gelegen te Kaasrui 8 (Antwerpen)

Deze bescherming is geldig sinds 02-09-1976.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Traditioneel diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat), uit het vierde kwart van de 16de of het eerste kwart van de 17de eeuw. Mevrouw Beyns, uitbaatster van een banketbakkerij, liet in 1875 de huidige winkelpui aanbrengen. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden.

Bepleisterde en beschilderde trapgevel van zeven treden met drie overhoekse topfialen waarvan het bovenste lid ontbreekt. Vermoedelijk opgetrokken in bak- en zandsteenbouw, is de opstand verankerd door smeedijzeren muurankers, waaronder met gekrulde spie. Op beide bovenverdiepingen, aangepaste rechthoekige vensters met kwartholle dagkanten op doorgetrokken lekdrempels. Het betreft registers van vroegere, gekoppelde kruiskozijnen, waarvan het middenvenster op de tweede verdieping zich onderscheidt door een latei op korbelen. De tweeledige geveltop wordt gemarkeerd door waterlijsten, die om de middenluiken heenlopen. Een rechthoekig drielicht met kwartholle dagkanten en verweerde druiplijsten, het lagere middenluik met een latei op korbelen, doorbreekt het eerste register. Erboven eenzelfde rechthoekig luik en een balkgat. De klassieke houten winkelpui met zijportaal, bewerkte pilasters en een hardstenen plint, werd oorspronkelijk bekroond door een entablement waarvan de kroonlijst steunde op voluutconsoles. Achtergevel: bepleisterde puntgevel met drielicht in de tweeledige top.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1875#470.

Bron: -

Auteurs: Braeken, Jo

Datum tekst: 2018

Alle teksten

Relaties

maakt deel uit van Kaasrui

Kaasrui (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.