erfgoedobject

Het Groot Radt van Avonturen

bouwkundig element
ID
4213
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4213

Juridische gevolgen

Beschrijving

Traditioneel diephuis genaamd "het Groot Radt van Avonturen", dat werd opgetrokken in 1579, na de brand van het voorgaande pand tijdens de Spaanse Furie in 1576. Na jaren van leegstand, waarbij de constructie volledig was gestut met afgedekte muuropeningen, werd het gebouw in 2015-2016 gerestaureerd tot wooncomplex, naar een ontwerp door het architectenbureau AIDarchitecten. De ingrijpende gevelrestauratie hield de reconstructie in van de pui, kruiskozijnen en de treden van de geveltop.

Diephuis van vier traveeën, drie bouwlagen en een insteekverdieping onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat). Trapgevel van negen treden met topstuk in bak- en zandsteenbouw met speklagen, verankerd door smeedijzeren muurankers met gekrulde spie. Gereconstrueerde pui en insteek met een skeletstructuur uit blauwe hardsteen. Op de bovenverdiepingen, registers van gekoppelde kruiskozijnen met deels bewaarde zandstenen posten en kwarthol geprofileerde negblokken. Bij de restauratie werden de vensterposten in eigentijdse vorm aangevuld of vernieuwd, net als de kruismonelen; de doorgetrokken, hardstenen lekdrempels uit de 19de eeuw bleven behouden. De tweeledige geveltop wordt in het eerste register geopend door een rechthoekig drielicht met lager middenluik, kwartholle negblokken en vernieuwde posten. Een kleiner drielicht doorbreekt de tweede geleding, samengesteld uit een rechthoekig luik tussen een vierkant luikgat en een ronde oculus. Interieur. Behouden balkenlagen en dakspant; nieuwe betonnen spiltrap.

  • STEENMEIJER R. 1986: Bouwhistorisch onderzoek van "Het Groot Radt van Avonturen", Bulletin van de Antwerpse Vereniging voor Bodem- en Grotonderzoek 1986.2, 11-26.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Het Groot Radt van Avonturen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4213 (Geraadpleegd op )