Teksten van Het Groot Radt van Avonturen

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4213

Traditioneel diephuis ()

Traditioneel diephuis genaamd "het Groot Radt van Avonturen", dat werd opgetrokken in 1579, na de brand van het voorgaande pand tijdens de Spaanse Furie in 1576. Na jaren van leegstand, waarbij de constructie volledig was gestut met afgedekte muuropeningen, werd het gebouw in 2015-2016 gerestaureerd tot wooncomplex, naar een ontwerp door het architectenbureau AIDarchitecten. De ingrijpende gevelrestauratie hield de reconstructie in van de pui, kruiskozijnen en de treden van de geveltop.

Diephuis van vier traveeën, drie bouwlagen en een insteekverdieping onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat). Trapgevel van negen treden met topstuk in bak- en zandsteenbouw met speklagen, verankerd door smeedijzeren muurankers met gekrulde spie. Gereconstrueerde pui en insteek met een skeletstructuur uit blauwe hardsteen. Op de bovenverdiepingen, registers van gekoppelde kruiskozijnen met deels bewaarde zandstenen posten en kwarthol geprofileerde negblokken. Bij de restauratie werden de vensterposten in eigentijdse vorm aangevuld of vernieuwd, net als de kruismonelen; de doorgetrokken, hardstenen lekdrempels uit de 19de eeuw bleven behouden. De tweeledige geveltop wordt in het eerste register geopend door een rechthoekig drielicht met lager middenluik, kwartholle negblokken en vernieuwde posten. Een kleiner drielicht doorbreekt de tweede geleding, samengesteld uit een rechthoekig luik tussen een vierkant luikgat en een ronde oculus. Interieur. Behouden balkenlagen en dakspant; nieuwe betonnen spiltrap.

  • STEENMEIJER R. 1986: Bouwhistorisch onderzoek van "Het Groot Radt van Avonturen", Bulletin van de Antwerpse Vereniging voor Bodem- en Grotonderzoek 1986.2, 11-26.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2018: Het Groot Radt van Avonturen [online], https://id.erfgoed.net/teksten/298115 (geraadpleegd op ).


Traditioneel diephuis ()

Diephuis van vier traveeën en drie verdiepingen + insteekverdieping, onder zadeldak (mechanische pannen), opklimmend tot het vierde kwart van de 16de eeuw. Gecementeerde en beschilderde trapgevel (negen treden + topstuk) in traditionele stijl, aangepast in de loop van de 19de eeuw. Behouden muurankers met krul en spie. Gekoppelde rechthoekige vensters, aangepast in de loop van de 19de eeuw: weggebroken vensterkruisen en doorlopende lekdrempels. Begane grond en insteek verbouwd.


Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Goossens M. 1976: Het Groot Radt van Avonturen [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4213 (geraadpleegd op ).