erfgoedobject

Chocolaterie Anversoise Aug. Brees & Ad. Swolfs

bouwkundig element
ID
4215
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4215

Juridische gevolgen

Beschrijving

Chocoladefabriek gebouwd in opdracht van de vennoten Aug. Brees en Ad. Swolfs, naar een ontwerp door de architect, aannemer en beeldhouwer Adolphus Kockerols uit 1892 (vijf linker traveeën). Het pand werd uitgebreid met een machinekamer en kantoor door de architect Jos. Bascourt in 1896 (drie rechter traveeën). Sinds 1978 huisvest het gebouw cinema “Cartoon’s”, een arthouse-bioscoop met oorspronkelijk twee en vanaf 1981 drie zalen.

Geknikt gebouw van acht traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak. De lijstgevel heeft een parement uit rood baksteenmetselwerk in kruisverband, geaccentueerd door zwarte baksteen voor de ontlastingsbogen en impostfriezen. Geprofileerde plint uit blauwe hardsteen, smeedijzeren sierankers op de penanten en een houten kroonlijst. De opstand beantwoordt aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van brede steekboogvensters met hardstenen lekdrempels. Boven de steekboogpoort in de vijfde travee, is een blinde rolwerkcartouche uit witte natuursteen aangebracht; inrijpoort onder een I-balk met rozetten in de zesde en zevende travee, en een steekboogdeur in de laatste travee ingericht als trappenhuis.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1892#609 en 1896#870.

Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Chocolaterie Anversoise Aug. Brees & Ad. Swolfs [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4215 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.