Door het kapittel van de Sint-Pieterskerk opgetrokken in de 17de eeuw (zie straatinleiding), twee traveeën tellend breedhuis in traditionele bak- en zandsteenstijl, heden met drie bouwlagen onder zadeldak (leien). Volgens archiefgegevens omvatte het pand voorheen een lagere gelijkvloerse verdieping en bijkomende entresol die in 1852 werden omgevormd tot de huidige hoge benedenbouw; in 1888 werden de bovenste vensters vergroot middels verhoging van de lateien. Voorts werd de gevel ook in de 19de eeuw bepleisterd en voorzien van stucomlijstingen, zie oude foto's. In 1942 liet de brouwerij Breda een algemene gevelrestauratie uitvoeren waarbij ontpleistering, herstel van het oorspronkelijke bak- en zandsteenmateriaal naast deels ook verwerking van nieuwe aanverwante natuursteen voor onder meer de typerende speklagen, hoek- en negblokkenomlijstingen, lateien en de inbreng van vensterkruisen, op de tweede bouwlaag in de oorspronkelijke voormalige kruiskozijnen onder dubbele ontlastingsboogjes. Op de middenpenant een toegevoegde nis met beeld boven een gevelsteen met heden onleesbaar opschrift "Oude St.Pieter"(?).
Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Verloove C. & Mondelaers L. 2009: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/128517 (geraadpleegd op ).
Bak- en zandstenen huis behorend tot de traditionele stijl (17de eeuw). Kruisvensters met dubbele ontlastingsboogjes voorzien van een zandstenen sleutel. Verhoogde bovendorpels; gebouw met één verdieping verhoogd; voorgevel gerestaureerd en aangepast eerste helft 20ste eeuw.
Bron: GENICOT L.F., VAN AERSCHOT S., DE CROMBRUGGHE A., SANSEN H. & VANHOVE J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.
Auteurs: Genicot, Luc; Van Aerschot, Suzanne; de Crombrugghe, Anne; Sansen, Hadewych; Vanhove, Jacqueline
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Genicot L., Van Aerschot S., de Crombrugghe A., Sansen H. & Vanhove J. 1971: Huis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/42184 (geraadpleegd op ).