Teksten van Gedeelte van het voormalige Standonckcollege

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42186

Gedeelte van het voormalige Standonckcollege ()

Op de oude rooilijn gelegen en door een voortuin voorafgegaan restant van het voormalige Standonckcollege, de pedagogie die ten behoeve van de armste studenten in 1500 gesticht werd door Jan Standonck (1443-1504) en waarvan de gebouwen zich uitstrekten in het bouwblok tussen het huidige Hogeschoolplein, de Standonckstraat en de Naamsestraat. Het geheel werd in 1807 in opdracht van de stad bijna volledig afgebroken en de resterende delen - aan het Hogeschoolplein en in de Standonckstraat - werden in gebruik genomen als woning.

Het aan het Hogeschoolplein 6 bewaarde geheel dateert volgens gevelopschrift uit 1763 en bestaat uit een tweelaags hoofdvolume en een haaks daarbij aansluitend lager bijgebouw. Het geheel bleef ruim een eeuw ongewijzigd. In 1877 werd het zadeldak van het bijgebouw verwijderd en vervangen door een plat dak met balustrade waarop een fraaie koepelvormige serre of tuinkamer opgetrokken werd. In 1945 kwam het pand in het bezit van architect Louis Mispelter. Datzelfde jaar nog diende hij een aanvraag in voor ‘restauratie’ van het pand, meer bepaald voor het “vernieuwen van het dak, afkappen van de voorgevel en aanbrengen van een nieuwe deuropening” (Stadsarchief Leuven, bouwdossier 101173). De vergunning werd verleend in januari 1946, onder de voorwaarden de gevel "in witte kleur" te behouden, het afsluitingshekken op te knappen en de voortuin "met vakkennis" aan te leggen. De neobarokke deuromlijsting werd gelijktijdig toegevoegd. Enkele jaren later, in 1948, werd het haakse bijgebouw aan de straatzijde voorzien van een opening met rolluik, heden een garagepoort. De haaks op het hoofdvolume ingeplante constructie, gevormd door een tweelaags, nagenoeg vierkant volume dat paalt aan de garage bestond al in 1976 maar is niet gedocumenteerd door een bouwvergunning.

Het geheel is heden in gebruik als studentenhuisvesting met conciërgerie.

Langgerekt hoofdvolume, opgevat als een zes traveeën en twee bouwlagen tellend breedhuis onder een pannen zadeldak met aandak en nieuwe dakkapellen. De verankerde lijstgevel, opgetrokken in baksteen met verwerking van zandsteen voor vensteromlijstingen en (gedichte) steigergaten, is bepleisterd in de onderbouw en wordt getypeerd door de neobarokke deuromlijsting en door de rechthoekige vensters, beluikt op de begane grond en in de bovenbouw voorzien van negblokken en 19de-eeuwse gietijzeren parapets.

Haakse dienstgebouwen onder plat dak met bepleisterd en wit geschilderd parement, samengesteld uit een tweelaags, nagenoeg vierkant volume met rechthoekige muuropeningen en vensters met glas in lood, en de eenlaagse garage met twee traveeën aan de koer, voorzien van rechthoekige spaarvelden en een smeedijzeren wenteltrap en balustrade die van het plat dak een dakterras maken. De nagenoeg volledig beklinkerde voortuin wordt afgesloten door middel van een hekwerk, gevormd door een plint in witte natuursteen waarop gietijzeren hekkens met pijlpunten tussen acht vierkante pijlers, waarvan er zes gecementeerd zijn en twee groter, in kalkzandsteen uitgewerkt en getopt door een hardstenen deksteen en bekronende siervaas. Nieuwe toegangspoort.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 31106 (bouwvergunning 31.05.1877); dossier 104173 (bouwvergunning 31.01.1946); dossier 106461 (bouwvergunning 14.05.1948); dossier R093/71/874.1 (bouwvergunning 22.07.1993)

Bron: Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier 4.001/24062/115.1, Hogeschoolplein Leuven (VERLOOVE C., 2016)
Auteurs:  Verloove, Claartje; De Sadeleer, Sibylle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gedeelte van het voormalige Standonckcollege [online], https://id.erfgoed.net/teksten/194489 (geraadpleegd op ).


Gedeelte van het voormalige Standonckcollege ()

Heden studentenhuis Adrianus. Gedeelte van het voormalige Standonckcollege dat in 1490 gesticht werd door Joannes Standonck (1443-1504) als verblijfplaats voor onbemiddelde studenten, en in 1807 in opdracht van de stad bijna volledig afgebroken werd omwille van de verloedering van de gebouwen. Vandaag rest op het Hogeschoolplein enkel nog de helft van de langgerekte vleugel die, samen met een vierkant gebouw rond een binnenkoer, omstreeks 1800 deel uitmaakte van een groter complex (zie ook Standonckstraat 4) met afzonderlijke studentenlogies in de Standonckstraat.

Heden zes traveeën en twee bouwlagen tellend breedhuis onder een pannen zadeldak en opgetrokken in baksteen met verwerking van zandsteen voor vensteromlijstingen en (gedichte) steigergaten. In gevelsteen 1763 gedateerde verankerde gevel met eertijds ook op de verdieping beluikte vensters, die aldaar voorzien zijn van 19de-eeuwse gietijzeren borstweringen. In 1946 door architect L.Mispelter geleide "restauratie" waarbij de gevel ter hoogte van de tweede bouwlaag ontpleisterd werd en de barok-geïnspireerde deur samen met drie dakkapellen toegevoegd werden. Sterk verbouwde haakse (dienst)vleugel die in oorsprong slechts één bouwlaag telde en waarvan het dak in 1877 moest wijken voor een terras met balustrade. De huidige tweede bouwlaag - toegankelijk door middel van een gietijzeren spiltrap - werd vermoedelijk in 1946 bijgebouwd ter vervanging van een volledig glazen tuinkamer. Recent werd de gelijkvloerse verdieping omgevormd tot garage. De voortuin wordt afgesloten door middel van een monumentaal hekwerk in gietijzer, voorzien van pijlpunten, op een zandstenen sokkel en gevat tussen zes pijlers in blauwe hardsteen. Tussen twee grotere zandstenen pijlers met arduinen deksteen en bekroond door een siervaas, hangt een recente toegangspoort.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 31106 (bouwvergunning 31.05.1877); dossier 104173 (bouwvergunning 31.01.1946).
  • DE MAESSCHALCK E., Het Standonckcollege van Leuven. Ontstaan en eerste groei (1500-1536), onuitgegeven licentiaatsverhandeling, Katholieke Universiteit Leuven, 1968.
  • LAMEERE J.B., Aenteekeningen van merkweerdige geschiedenissen voorgevallen binnen loven (en omliggende) 1784-1835, Leuven, 1986, p. 87.
  • VAN EVEN E., Louvain dans le passé et dans le présent, Leuven, 1895, p. 587.
  • 550 jaar universiteit Leuven. 1425-1975, tentoonstellingscatalogus, Leuven, 1975, p. 78-79.
  • Van Vicus Artium tot nieuwbouw. 550 jaar Faculteitsgeschiedenis, tentoonstellingscatalogus, Leuven, 1975, p. 28-29.

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs:  Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gedeelte van het voormalige Standonckcollege [online], https://id.erfgoed.net/teksten/128208 (geraadpleegd op ).


Tweeverdiepingshuis ()

Tweeverdiepingshuis met zadeldak, op een gevelsteen gedateerd 1763. Bak- en zandsteenbouw; rechthoekige vensters met hoekkettingen, doch blijkbaar zonder kruiskozijnen. Grondig gerestaureerde gevel met deur naar voorbeeld van een verspreide vorm uit het tweede kwart van de 18de eeuw.


Bron: GENICOT L.F., VAN AERSCHOT S., DE CROMBRUGGHE A., SANSEN H. & VANHOVE J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.
Auteurs:  Genicot, Luc; Van Aerschot, Suzanne; de Crombrugghe, Anne; Sansen, Hadewych; Vanhove, Jacqueline
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gedeelte van het voormalige Standonckcollege [online], https://id.erfgoed.net/teksten/42186 (geraadpleegd op ).