Minstens tot de 17de eeuw opklimmend diephuis met verankerde trapgevel (7 treden + topstuk) in traditionele stijl, op de borstwering van de verdieping genaamd "DE FIERE MARGRIET" naar de gelijknamige Leuvense volksheilige waaraan de sinds 1540 toegewijde kapel ertegenover het Sint-Pieterskoor siert.
Het pand telt wee bouwlagen en drie traveeën onder een zadeldak (pannen en leien) en werd in opdracht van de brouwerij "La Vignette" in 1903 gerestaureerd: hierbij werd het bak- en kalkzandstenen metselwerk deels hersteld en deels vervangen door verwante steen. Markant is de opbouw met bovenverdieping in overstek op geprofileerde zandstenen hoekkraagstenen en houten middenconsoles onder de puibalk. Stijltypisch zijn verder de zandstenen plint met kelderopening, de speklagen en begrenzende hoekkettingen, de hoek- en negblokkenomlijstingen, de kruis- en kloostervensters onder ontlastingsboogjes in de bovenbouw en de ordonnantie met centraal rondboogvenster tussen kleine rechthoekige zijvensters en een vierkant venstertje erboven in de geveltop. De vroegere gelijkvloerse indeling met twee vensters werd in 1903 vervangen door een brede vitrine onder houten balk, doorlopend boven de deuropening. Links van het pand, een stilistisch aansluitende smalle en lagere bijbouw van één travee en twee bouwlagen, heden onder plat dak met terrasleuning.
Rechts belendend, werd op de hoek met de Diestsestraat de smalle één bouwlaag hoge aanbouw onder brede schermgevel met spaarveld volgens de bouwvergunning van 1927 opgetrokken als kiosk, naar ontwerp van de architecten G. en E. Jotthier: recent aangepast en ten dele geïncorporeerd bij nummer 11.
Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Verloove C. & Mondelaers L. 2009: Burgerhuis De Fiere Margriet [online], https://id.erfgoed.net/teksten/128210 (geraadpleegd op ).
Dwarshuis met trapgevel in traditionele stijl (17de eeuw); baksteenbouw verlevendigd met speklagen. Gerestaureerde bovenverdieping en verbouwde winkelpui.
Bron: GENICOT L.F., VAN AERSCHOT S., DE CROMBRUGGHE A., SANSEN H. & VANHOVE J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.
Auteurs: Genicot, Luc; Van Aerschot, Suzanne; de Crombrugghe, Anne; Sansen, Hadewych; Vanhove, Jacqueline
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Genicot L. & Van Aerschot S. & de Crombrugghe A. & Sansen H. & Vanhove J. 1971: Burgerhuis De Fiere Margriet [online], https://id.erfgoed.net/teksten/42190 (geraadpleegd op ).