erfgoedobject

Handelshuis

bouwkundig element
ID
42192
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42192

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Handelshuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Oude Markt en onmiddellijke omgeving
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Handelshuis dat heden gevormd wordt door twee breedhuizen van elk drie traveeën en respectievelijk drie en vier bouwlagen onder een mansarde- en een zadeldak. Het linkerpand werd in 1945 na oorlogsschade in neoclassicistische stijl gebouwd naar ontwerp van Fr. Vandendael; het rechterpand met een laatclassicistische zandkalkstenen gevel, bleef gedeeltelijk bewaard en werd ongeveer gelijktijdig met het linker hersteld, eveneens door Fr. Vandendael. Beide panden zijn op de gelijkvloerse verdieping met elkaar verbonden en hebben een eenvoudige pui in blauwe hardsteen, en rechthoekige vensters met in de middentravee van de tweede bouwlaag een Frans balkon met sierlijke smeedijzeren balustrade.

Nummer 29 links, werd opgetrokken in baksteen, blauwe hardsteen en simili-natuursteen, en wordt aan de zijde van de Lavorenberg gekenmerkt door geriemde vensteromlijstingen met afgeschuinde dagkanten, en door een twee bouwlagen hoog, spiegelvormig gevelvlak. De mansardekamers worden verlicht door eenvoudige dakkapellen.

Nummer 29 rechts, stamt vermoedelijk uit het laatste kwart van de 18de eeuw en wordt gekenmerkt door verkleinende bouwlagen, door vensters met lekdrempels op gestileerde consoles in de tweede bouwlaag, door een geprofileerde waterlijst boven de derde bouwlaag, en door verdiepte vensters onder de houten kroonlijst met uitgelengde modillons.

  • Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Vlaams-Brabant, Archief Monumenten en Landschappen, beschermingsdossier (09.11.1994).
  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 103503 (bouwvergunning 15.05.1945); dossier 103503 (bouwvergunning 09.08.1945).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Handelshuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42192 (Geraadpleegd op )