Handelshuis ()

Handelshuis dat heden gevormd wordt door twee breedhuizen van elk drie traveeën en respectievelijk drie en vier bouwlagen onder een mansarde- en een zadeldak. Het linkerpand werd in 1945 na oorlogsschade in neoclassicistische stijl gebouwd naar ontwerp van Fr. Vandendael; het rechterpand met een laatclassicistische zandkalkstenen gevel, bleef gedeeltelijk bewaard en werd ongeveer gelijktijdig met het linker hersteld, eveneens door Fr. Vandendael. Beide panden zijn op de gelijkvloerse verdieping met elkaar verbonden en hebben een eenvoudige pui in blauwe hardsteen, en rechthoekige vensters met in de middentravee van de tweede bouwlaag een Frans balkon met sierlijke smeedijzeren balustrade.

Nummer 29 links, werd opgetrokken in baksteen, blauwe hardsteen en simili-natuursteen, en wordt aan de zijde van de Lavorenberg gekenmerkt door geriemde vensteromlijstingen met afgeschuinde dagkanten, en door een twee bouwlagen hoog, spiegelvormig gevelvlak. De mansardekamers worden verlicht door eenvoudige dakkapellen.

Nummer 29 rechts, stamt vermoedelijk uit het laatste kwart van de 18de eeuw en wordt gekenmerkt door verkleinende bouwlagen, door vensters met lekdrempels op gestileerde consoles in de tweede bouwlaag, door een geprofileerde waterlijst boven de derde bouwlaag, en door verdiepte vensters onder de houten kroonlijst met uitgelengde modillons.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Vlaams-Brabant, Archief Monumenten en Landschappen, beschermingsdossier (09.11.1994).

Auteurs:  Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie

Classicistische gevel ()

Classicistische gevel met kalkzandstenen- bekleding van het einde van de 18de eeuw. Gewijzigd in de loop van de 19de eeuw; recente winkelpui.