Teksten van Classicistische burgerhuizen

Langshuis ()

Blijkbaar één ouder langshuis met vier verdiepingen dat begin 18de eeuw onderverdeeld werd in twee woningen en aangepast.

Nummer 30. Vrij sobere gevel uit de eerste helft van de 18de eeuw bekroond met een driehoekig fronton met oculus; rechthoekige vensters. Vernieuwde onderbouw met arduinen bekleding in Lodewijk XV-stijl(?).

Nummer 31. Lodewijk XIV-pilastergevel uit het tweede-derde kwart van de 18de eeuw met een van rondvenster en siervazen voorzien fronton; kolossale orde over de derde en vierde verdieping; geometrisch versierde muurvakken onder de rechthoekige vensters. Grondig gerestaureerde, met arduin beklede benedenverdieping. Oorspronkelijk volledig bepleisterd.

Auteurs:  Van Aerschot, Suzanne; de Crombrugghe, Anne; Sansen, Hadewych; Vanhove, Jacqueline

Classicistische burgerhuizen ()

Twee in kern tot het derde kwart van de 18de eeuw opklimmende breedhuizen van vier bouwlagen onder een doorlopend kunstleien zadeldak, met oorspronkelijk bepleisterde lijstgevels in classicistische stijl die beide bekroond worden door een gevelbreed fronton met oculus.

Nummer 30, in 1950 onder leiding van L. Dierickx gerestaureerd, wordt gekenmerkt door een drie traveeën brede, hardstenen pui in Lodewijk XV-stijl met een geprofileerde puilijst, spiegelboogvormige muuropeningen, spiegels in de borstweringen van de vensters, en een deur die van een waaiervormig bovenlicht gescheiden is door middel van een licht gebogen kalf met rocaillemotief, en gevat is in een omlijsting met kwarthol geprofileerd beloop, neuten en rocaillesluitsteen. De bovenbouw telt in de tweede en derde bouwlaag telkens twee vensters in geriemde hardstenen omlijstingen, en in de bovenste bouwlaag drie traveeën met één venster in een hardstenen omlijsting tussen twee kleinere vensters in een zandkalkstenen negblokomlijsting. Het oculus in het bekronende fronton is blind.

Nummer 31, in 1948 gerestaureerd onder leiding van Fr. Vandendael, telt vier traveeën onder een zadeldak met aandak en twee dakkapellen, en heeft een hardstenen pui met spiegels in de borstweringen en een aparte toegang tot de wooneenheden boven de handelsruimte. Typerend is de classicerende bovenbouw die als lisenengevel is opgevat met een platte banddecoratie en een fronton met vaasbekroning, vlak omlijste vensters met in de derde en vierde bouwlaag gietijzeren parapets en natuurstenen spiegels in de borstweringen. De tweede travee is voorzien van blindvensters in de tweede en derde bouwlaag.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Vlaams-Brabant, Archief Monumenten en Landschappen, beschermingsdossier (09.11.1994).

Auteurs:  Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie