erfgoedobject

Herenhuis Het Reepken

bouwkundig element
ID
42197
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42197

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis Het Reepken
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Classicistische herenwoning uit het derde kwart van de 18de eeuw, opgetrokken in baksteen met verwerking van zandhoudende kalksteen en blauwe hardsteen, en opgevat als een hoekhuis van twee bouwlagen onder een zadeldak dat voorzien is van een aandak met schouderstuk en dakkapellen met driehoekige frontons. De ontpleisterde lijstgevels - vijf traveeën breed aan het Pater Damiaanplein en zes traveeën aan de Schapenstraat - zijn afgelijnd door hardstenen hoekpilasters met Franse voegen, en worden gekenmerkt door steekboogvormige deuren en vensters in een geriemde, hardstenen omlijsting met rocaillesluitsteen, een hardstenen puilijst die als waterlijst is uitgewerkt boven de deuren, deels gedichte steigergaten, en een monumentale keel- en kroonlijst. Voorts zandkalkstenen plint en schouderboogvormig keldergat aan het Pater Damiaanplein en een gecementeerde en grijs geschilderde plint aan de Schapenstraat.

Vernieuwd schrijnwerk.


Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Herenhuis Het Reepken [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42197 (Geraadpleegd op )