Classicistische herenwoning uit het derde kwart van de 18de eeuw, opgetrokken in baksteen met verwerking van zandhoudende kalksteen en blauwe hardsteen, en opgevat als een hoekhuis van twee bouwlagen onder een zadeldak dat voorzien is van een aandak met schouderstuk en dakkapellen met driehoekige frontons. De ontpleisterde lijstgevels - vijf traveeën breed aan het Pater Damiaanplein en zes traveeën aan de Schapenstraat - zijn afgelijnd door hardstenen hoekpilasters met Franse voegen, en worden gekenmerkt door steekboogvormige deuren en vensters in een geriemde, hardstenen omlijsting met rocaillesluitsteen, een hardstenen puilijst die als waterlijst is uitgewerkt boven de deuren, deels gedichte steigergaten, en een monumentale keel- en kroonlijst. Voorts zandkalkstenen plint en schouderboogvormig keldergat aan het Pater Damiaanplein en een gecementeerde en grijs geschilderde plint aan de Schapenstraat.
Vernieuwd schrijnwerk.
Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Verloove C. & Mondelaers L. 2009: Herenhuis Het Reepken [online], https://id.erfgoed.net/teksten/128658 (geraadpleegd op ).
Interessant en goed bewaard classicistisch hoekhuis met twee verdiepingen uit het tweede kwart van de 18de eeuw. Baksteenbouw verrijkt met arduinen steekboogdeur- en vensteromlijstingen met een van bladmotief voorziene sluitsteen; vlakke hoekpilasters met Franse voegen onder de pui en de kroonlijst. Wijzigingen: opnieuw gevoegde gevel en één venster verbouwd tot deur.
Bron: GENICOT L.F., VAN AERSCHOT S., DE CROMBRUGGHE A., SANSEN H. & VANHOVE J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.
Auteurs: Genicot, Luc; Van Aerschot, Suzanne; de Crombrugghe, Anne; Sansen, Hadewych; Vanhove, Jacqueline
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Genicot L. & Van Aerschot S. & de Crombrugghe A. & Sansen H. & Vanhove J. 1971: Herenhuis Het Reepken [online], https://id.erfgoed.net/teksten/42197 (geraadpleegd op ).