Teksten van Traditionele stadswoning

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42199

Traditionele stadswoning ()

Meermaals verbouwd breedhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak, dat in de inventaris "Bouwen door de Eeuwen Heen" (1971) om onaanwijsbare redenen 1751 gedateerd werd, en duidelijk een oudere, minstens tot de 17de eeuw opklimmende kern in zogenaamde bak- en zandsteenstijl heeft, met speklagen en gewijzigde kruisvensters in negblokomlijstingen onder een dubbel ontlastingssysteem. Het pand werd in 1873 met een bouwlaag verhoogd, waarbij de oorspronkelijke trapgevel tot lijstgevel werd omgevormd. Opmerkelijk is de pui - met hardstenen puilijst, plint, deur- en vensteromlijstingen - waarboven ontlastingsbogen verwijzen naar de oorspronkelijke ordonnantie.

Fraaie tand- en kroonlijst op klossen met dropmotief.

  • Stadsarchief Leuven, Modern archief, dossier 24176 (bouwvergunning 07.03.1873).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs:  Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Traditionele stadswoning [online], https://id.erfgoed.net/teksten/128418 (geraadpleegd op ).


Langshuis van 1751 ()

Langshuis met twee verdiepingen gedateerd 1751. Bak- en zandsteenbouw. Verhoogd en gewijzigd in de loop van de 19de en de 20ste eeuw.


Bron: GENICOT L.F., VAN AERSCHOT S., DE CROMBRUGGHE A., SANSEN H. & VANHOVE J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.
Auteurs:  Genicot, Luc; Van Aerschot, Suzanne; de Crombrugghe, Anne; Sansen, Hadewych; Vanhove, Jacqueline
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Traditionele stadswoning [online], https://id.erfgoed.net/teksten/42199 (geraadpleegd op ).