Hoekhuis

Hoekhuis van twee, een en drie traveeën, en drie bouwlagen onder afgesnuit zadeldak, uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Neoclassicistische lijstgevel met afgeschuinde hoektravee met deur, geaccentueerd door balkons op consoles met fijne smeedijzeren leuningen. Gevel horizontaal gemarkeerd door de puilijst, onderling verbonden onderdorpels, kordons en kroonlijsten. Fraaie, oorspronkelijke houten winkelpui. Rechthoekige bovenvensters met gietijzeren leuningen; penanten op de tweede bouwlaag voorzien van imitatiebanden, op de derde bouwlaag uitgewerkt als pilasters. Verdiepte borstweringen met paneelwerk. Klassieke gevelbekroning door middel van gelede architraaf, fries met panelen en kroonlijst met tandlijst op klossen.


Bron: Goossens M.& Plomteux G. met medewerking van Linters A., Steyaert R., Illegems P. & De Barsée L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen 3NA, Brussel - Gent.
Auteurs:  Goossens, Miek, Plomteux, Greet
Datum: 1976

Je kan deze pagina citeren als: Goossens, Miek; Plomteux, Greet: Winkelhuis of café in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4220 (geraadpleegd op 22-01-2021)


Hoekhuis

Hoekhuis met de Bergstraat, van twee, een en zes traveeën, en drie bouwlagen onder afgesnuit zadeldak, uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Neoclassicistische lijstgevel met afgeschuinde hoektravee met deur, geaccentueerd door balkons op consoles met fijne gietijzeren leuningen. Gevel horizontaal gemarkeerd door de puilijst, onderling verbonden onderdorpels, kordons en kroonlijsten. Fraaie, oorspronkelijke houten winkelpui. Rechthoekige bovenvensters met gietijzeren leuningen; penanten op de tweede bouwlaag voorzien van imitatiebanden, op de derde bouwlaag uitgewerkt als pilasters. Verdiepte borstweringen met paneelwerk. Klassieke gevelbekroning door middel van gelede architraaf, fries met panelen en kroonlijst met tandlijst op klossen. De drie rechter traveeën hebben een eenvoudiger stucdecor.


Bron: Goossens M.& Plomteux G. met medewerking van Linters A., Steyaert R., Illegems P. & De Barsée L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen 3NA, Brussel - Gent.
Auteurs:  Goossens, Miek, Plomteux, Greet
Datum: 1976

Je kan deze pagina citeren als: Goossens, Miek; Plomteux, Greet: Winkelhuis of café in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/144319 (geraadpleegd op 22-01-2021)


Winkelhuis

Breedhuis, drie traveeën en drie bouwlagen, onder zadeldak. Neoclassicistische bepleisterde en beschilderde lijstgevel met enkelhuisopstand uit de tweede helft van de 19de eeuw. Horizontaal geritmeerd door de brede kordons die de verdiepingen markeren en door de dieper liggende en onderling verbonden onderdorpels. Rechthoekige muuropeningen in riemomlijsting; gietijzeren leuningen en borstweringen met paneelwerk. Gevelbekroning door middel van kroonlijst met tandlijst en klossen.


Bron: Goossens M.& Plomteux G. met medewerking van Linters A., Steyaert R., Illegems P. & De Barsée L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen 3NA, Brussel - Gent.
Auteurs:  Goossens, Miek, Plomteux, Greet
Datum: 1976

Je kan deze pagina citeren als: Goossens, Miek; Plomteux, Greet: Winkelhuis of café in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/153874 (geraadpleegd op 22-01-2021)


Winkelhuis of café in neoclassicistische stijl

Winkelhuis of café in neoclassicistische stijl op de hoek van Kammenstraat en Bergstraat, gebouwd naar een ontwerp door de architect Sébastien Van Besten uit 1898. Opdrachtgevers waren Catharina Cornelia, Joannes Baptista en Leo Constantius Letzer, kinderen van A. Letzer. Deze is mogelijk te identificeren met de scheepskapitein Adriaan Letzer (°Zierikzee, 1838), die in 1856 met zijn ouders vanuit Zeeland naar Antwerpen was geëmigreerd, er huwde en vijf kinderen kreeg. Het pand behoort tot het rijpe oeuvre van Van Besten, van wie in Antwerpen talrijke nieuwbouwprojecten zijn teruggevonden daterend uit midden jaren 1870 tot 1899. Het betreft zonder uitzondering neoclassicistische rijwoningen van een conventioneel type.

Met een gevelbreedte van negen traveeën, omvat het afgeschuinde hoekhuis drie bouwlagen onder een pseudo-mansarde. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rust op een geprofileerde plint uit blauwe hardsteen. Nadrukkelijk horizontaal geleed door waterlijsten en kordonvormende lekdrempels, legt de compositie de klemtoon op de afgeschuinde hoektravee met het winkel- of caféportaal. Deze wordt op de begane grond geaccentueerd door een geblokt hardstenen parement, en op de bovenverdiepingen door balkons met consoles en ijzeren borstwering. Twee tot drie traveeën brede winkel- of caféramen in klassieke houten omlijsting met pilasters en entablement, flankeren het hoekportaal. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema opgebouwd uit registers van rechthoekige deur- en vensteropeningen met onderdorpels en ijzeren parapetten. De eerste zes traveeën onderscheiden zich door een stucdecor, met op de eerste verdieping schijnvoegen en een entablement op klossen en consoles, en op de tweede verdieping een pilasterordonnantie. De drie laatste traveeën zijn vlak behandeld, met slechts geriemde vensteromlijstingen. Een klassiek hoofdgestel met architraaf, bewerkte fries en een gekorniste, houten kroonlijst op klossen en tandlijst vormt de gevelbeëindiging. Bewaarde houten winkel- en privédeur.

Volgens de bouwplannen beslaat de winkel- of caféruimte met keuken de volledige begane grond. De woonruimte op de bovenverdiepingen wordt ontsloten door de inkom- en traphal ingeplant in de laatste travee.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1898#1943; vreemdelingendossier 481#53276.

Bron: -
Auteurs:  Braeken, Jo
Datum: 2017

Je kan deze pagina citeren als: Braeken, Jo: Winkelhuis of café in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/203079 (geraadpleegd op 22-01-2021)