erfgoedobject

Neoclassicistische manege

bouwkundig element
ID
42204
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42204

Juridische gevolgen

Beschrijving

In 1836 door stadsarchitect F.H. Laenen ontworpen Rijschool of "Manege" ten dienste van de ruiterijkazerne in de Sint-Maartenstraat en aanleiding voor de totstandkoming van het neoclassicistisch bouwkundig totaalensemble (zie straatinleiding).

Ten opzichte van de straat terugwijkend ingeplante eenbeukige zaal op rechthoekig grondplan, opgetrokken uit baksteen en oorspronkelijk afgedekt door een zadeldak. De 24 meter brede en 18 meter hoge, brede, gedrukte puntgevel aan de straatzijde kreeg een strakke vormgeving met bepleisterd parement, verrijkt met een expressieve geblokte omlijsting en een centraal, gelijkaardig opgevat risaliet met rondbogig spaarveld en dito toegangspoort, onder een geprofileerde kroonlijst op consoles. Een brede, geprononceerde puilijst loopt over in flankerende muurpartijen met gestuct bossage parement en rechthoekige doorgangen. Bakstenen zijgevels met een reeks, vandaag gedichte, lunetten op hardstenen lekdrempels.

Vanaf 1948 werd de Rijschool gebruikt als handelsbeurs en in 1972 omgebouwd tot stedelijke sport- en feestzaal, waarbij interieur en dakstructuur ingrijpend werden gewijzigd.

 • Stadsarchief Leuven, Kaarten en Plannen, G.R. Res. 2 (14.11.1836), Res. 3, folio 213-214.
 • CELIS J., De Leuvense stationswijk 1835-1875. Het ontstaan en de ontwikkeling van een stadsbeeld in de 19de eeuw, onuitgegeven licentiaatsverhandeling, Katholieke Universiteit Leuven, 1986, p. 33-34.
 • CRESENS A., 150 jaar fotografie te Leuven, Brugge, 1989, p. 95-96.
 • SCHILLINGS A., Oud en nieuw Leuven, Leuven 1948, p. 80.
 • UYTTERHOEVEN R., Leuven Weleer 1. Langs bekende handelsstraten naar Sinte-Geertrui en Tempelhof, Leuven, 1985, figuur 48a.
 • VAN EVEN E., Louvain dans le passé et dans le présent, Leuven, 1895, p. 305-307.

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Is gerelateerd aan
  Neoclassicistische stadswoningen

 • Is deel van
  Rijschoolstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistische manege [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42204 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.