erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID
42207
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42207

Juridische gevolgen

Beschrijving

Laatclassicistisch herenhuis, heden een deel van het Mater Dei-instituut; opgetrokken in de laatste jaren van de 18de eeuw als een breedhuis van zes traveeën, drie verkleinende bouwlagen en een mezzanino onder een leien zadeldak, voorzien van dakkapellen met schild en gevat tussen aandaken met schouderstukken, muurvlechtingen en een topstuk. De ontpleisterde lijstgevel wordt gekenmerkt door een monumentale rondboogpoort met waaiervormig bovenlicht, gevat in een zandkalkstenen omlijsting met spiegels in de boogzwikken en oplopende pilasters onder een hoofdgestel dat gedragen wordt door gegroefde consoles met bloemmotief. De gevel wordt voorts horizontaal geleed door de zandkalkstenen plint met keldergaten, de doorgetrokken lekdrempels, de cordons en de ingekaste kroonlijst boven de steigergaten. Typerend zijn eveneens de geriemde omlijstingen rond de vensters in de poorttravee, de trapeziumvormige sluitstenen in de eerste bouwlaag, de gietijzeren parapets in de derde bouwlaag, en de lekdrempel op voluutconsoles in de poorttravee. Van het oorspronkelijk schrijnwerk bleven alleen de koetspoorten en bovenlichten in voor- en achtergevel bewaard.

De tuin bij de herenwoning zou vanaf het midden van de 20ste eeuw systematisch bebouwd worden met onder meer een feestzaal en klassen (1946, V. Broos), slaapzalen (1948), "froebelklassen" (09.07.1959, V. Broos), refters, keuken en een turnzaal (05.01.1961, J. Stas), slaapzalen (08.02.1962, J. Stas), en een overdekte speelplaats (09.07.1964).

Het interieur en de achtergevel werden in de jaren 1980 volledig verbouwd. Naar aanleiding van deze werken werden in 1981 de voorgevel en de bedaking als monument beschermd.

 • Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Vlaams-Brabant, Archief Monumenten en Landschappen: beschermingsdossier (20.11.1981 en 08.03.1995).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Is gerelateerd aan
  Klooster Mater Dei-instituut

 • Is gerelateerd aan
  Vzw Sint-Vincentius, rustoord Mater Dei

 • Is gerelateerd aan
  Vzw Sint-Vincentius, rustoord Sint-Carolus

 • Is deel van
  Sint-Jacobsplein


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Herenhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42207 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.