erfgoedobject

Stadswoning Die Cleyn Roode Rose

bouwkundig element
ID
42211
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42211

Juridische gevolgen

Beschrijving

Reeds in de 17de eeuw werd het pand dat op de hoek met de Busleidengang is gelegen, "Die Cleyn Roode Rose" genoemd. Het huidige breedhuis met dubbelhuisopstand bestaat uit drie bouwlagen, drie traveeën op de begane grond en twee op de bovenverdiepingen en is afgedekt door een natuurleien zadeldak. De datering ervan situeert zich in de tweede helft van de 18de eeuw.

Typerend is de ontpleisterde en wit beschilderde lijstgevel van baksteen onder een vernieuwde kroonlijst, die rechte muurankers en gedichte steigergaten vertoont. De fraaie arduinen winkelpui onder brede, geprofileerde druiplijst, bevat een steekboogdeur in een kwarthol geprofileerde omlijsting op neuten met een met loofwerk gedecoreerde sluitsteen, ingediepte schachten en spiegels onder beide vensteropeningen. De rechthoekige bovenvensters zijn in een vlakke, hardstenen omlijsting gevat.

Van de nagenoeg blinde, gedeeltelijk wit beschilderde oostelijke zijtuitgevel zijn de schouderstukken en het aandak met muurvlechtingen zichtbaar. De lagere aanbouw die op het hoofdpand aansluit, telt twee bouwlagen en twee traveeën en bevat een vernieuwd gevelgedeelte uit 1996.

  • Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Vlaams-Brabant, Archief Monumenten en Landschappen, Vismarkt 3 en Busleidengang 9.

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Stadswoning Die Cleyn Roode Rose [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42211 (Geraadpleegd op )