erfgoedobject

Stadswoning Die Cleynen Pellicaen

bouwkundig element
ID
42215
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42215

Juridische gevolgen

Beschrijving

De reliëfvoorstelling van een pelikaan in de voorgevel verwijst naar de huisnaam van het pand, dat in 1735 als "Die Cleynen Pellicaen" wordt vermeld.

Het betreft een breedhuis van drie in hoogte afnemende bouwlagen en drie traveeën onder een afgewolfd, leien zadeldak met bewaard laadvenster. De datering ervan situeert zich vermoedelijk in de tweede helft van de 18de eeuw. De bovenverdiepingen van de lijstgevel onder vernieuwde kroonlijst zijn bepleisterd en wit beschilderd en de begane grond is voorzien van een zandstenen gevelparement.

Alle vensters en de deur zijn rechthoekig afgelijnd, ter hoogte van de gelijkvloerse verdieping is de huidige ordonnantie het resultaat van een verbouwing uit 1924.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 83926 bouwvergunning 17.03.1924).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Stadswoning Die Cleynen Pellicaen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42215 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.