erfgoedobject

Stadswoning Die Cleyne Swaene

bouwkundig element
ID
42216
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42216

Juridische gevolgen

Beschrijving

Het vrij smalle diephuis "Die Cleyne Swaene" in (neo)traditionele bak- en zandsteenstijl, telt twee bouwlagen, drie traveeën op de beneden-, en twee op de bovenverdieping en is afgedekt door een zadeldak. De verankerde trapgevel (zes treden en een topstuk), heden gekenmerkt door een enkelhuisopstand, is door middel van jaarstenen "ANNO 1700" gedateerd.

Het huidige aanzicht ervan is het resultaat van aanpassingswerken uit 1926. In dat jaar werd de gevel ontpleisterd, een nieuw parement aangebracht en de middendeur naar de linkertravee verplaatst. De aangepaste bovenvensters zijn gevat in een omlijsting met hoekstenen, en in de tweeledige geveltop situeren zich een drielicht en een klein venster.

De classicistisch getinte pui van arduin dateert waarschijnlijk uit het einde van de 18de eeuw en bestaat uit een plint met druiplijst op gecanneleerde, met een diamantkopmotief gedecoreerde consoles, en smalle penanten met dubbele panelen onder een geprofileerde lijst. Boven de tweede bouwlaag is een reliëf in cartouchevorm aangebracht, waarop een zwaan is voorgesteld.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 85794 (bouwvergunning 19.02.1926).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Stadswoning Die Cleyne Swaene [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42216 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.