erfgoedobject

Diephuis Het Schild van Artois

bouwkundig element
ID
42225
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42225

Juridische gevolgen

Beschrijving

In 1708 opgetrokken diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een pannen zadeldak, met een barokke klokgevel die gekenmerkt wordt door een bekroning met rondboogvormig laadluik en een pseudo-oculus tussen inzwenkende voluten. In de loop van de 19de eeuw gecementeerde gevel, met verkleinde vensters in de derde bouwlaag en een houten winkelpui op hardstenen plint, voorzien van ruitvormige bovenlichten en verhoogde spiegels onder een hoofdgestel op gegroefde consoles met wortelmotief. Aan de Dijle grenzende en verhoogde achtergevel met deels zandstenen plint, hoekketting, muurankers en steigergaten.

  • HALFLANTS J., Aantekeningen over de architectuur van enkele huizen in de Brusselsestraat, in MGOKLO, jaargang 8, nummer 1, 1968, p. 116-119.

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Diephuis Het Schild van Artois [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42225 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.