erfgoedobject

Barok diephuis de Fonteyne

bouwkundig element
ID
42226
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42226

Juridische gevolgen

Beschrijving

Circa 1700 te dateren diephuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder een complex zadeldak. De barokke volutengevel wordt gekenmerkt door een decoratie van halfronde, horizontale en verticale banden, spiegels, en vlakke vensteromlijstingen in zandhoudende kalksteen. Typerend is de geveltop met inzwenkende voluten, geprofileerde waterlijsten en een oculus onder een gebogen fronton. Recente winkelpui ter vervanging van een barokke rondboogdeur. Aan de Dijle grenzende, gaaf bewaarde achtergevel in traditionele bak- en zandsteenstijl, voorzien van kruisvensters met negblokomlijsting en dubbel ontlastingssysteem, muurankers en een getrapte gevelbekroning met schouderstukken en drie zoldervensters. Dakkapel in de zijgevel aan de Dijlezijde. Interieur. Houten spiltrap, moerbalken op geprofileerde consoles en imposante dakconstructie.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 113934/3495 (bouwvergunning 09.07.1953).
  • Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Vlaams-Brabant, Cel Monumenten en Landschappen: Beschermingsdossier (12.01.1987).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  : 2009


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Barok diephuis de Fonteyne [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42226 (Geraadpleegd op 21-06-2021)