Teksten van Barok diephuis de Fonteyne

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42226

Huis de Fonteyne ()

Circa 1700 te dateren diephuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder een complex zadeldak. De barokke volutengevel wordt gekenmerkt door een decoratie van halfronde, horizontale en verticale banden, spiegels, en vlakke vensteromlijstingen in zandhoudende kalksteen. Typerend is de geveltop met inzwenkende voluten, geprofileerde waterlijsten en een oculus onder een gebogen fronton. Recente winkelpui ter vervanging van een barokke rondboogdeur. Aan de Dijle grenzende, gaaf bewaarde achtergevel in traditionele bak- en zandsteenstijl, voorzien van kruisvensters met negblokomlijsting en dubbel ontlastingssysteem, muurankers en een getrapte gevelbekroning met schouderstukken en drie zoldervensters. Dakkapel in de zijgevel aan de Dijlezijde. Interieur. Houten spiltrap, moerbalken op geprofileerde consoles en imposante dakconstructie.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 113934/3495 (bouwvergunning 09.07.1953).
  • Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Vlaams-Brabant, Cel Monumenten en Landschappen: Beschermingsdossier (12.01.1987).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs:  Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Barok diephuis de Fonteyne [online], https://id.erfgoed.net/teksten/128428 (geraadpleegd op ).


De Fontein ()

Dwarshuis met drie verdiepingen uit de laatste jaren van de 17de of eerste helft 18de eeuw. Volutegevel gemarkeerd door gordellijsten en uitlopend op een gebogen fronton; barokke bak- en zandsteenstijl (circa 1700) met typische versiering van horizontale en verticale zandstenen banden. Winkelpui uit de 20ste eeuw.


Bron: GENICOT L.F., VAN AERSCHOT S., DE CROMBRUGGHE A., SANSEN H. & VANHOVE J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.
Auteurs:  Genicot, Luc; Van Aerschot, Suzanne; de Crombrugghe, Anne; Sansen, Hadewych; Vanhove, Jacqueline
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Barok diephuis de Fonteyne [online], https://id.erfgoed.net/teksten/42226 (geraadpleegd op ).