Teksten van Traditionele stadswoning

Traditionele stadswoning ()

Tot de 17de eeuw opklimmend, gecombineerd breed- en diephuis van twee bouwlagen onder een kunstleien dak, met een trapgevel in traditionele bak- en zandsteenstijl, gekenmerkt door voormalige kruisvensters met negblokomlijstingen en dubbel ontlastingssysteem, speklagen en muurankers. Vermoedelijk werd de gevel rond 1700 met barokke accenten verfraaid: het rondboogvormige laadvenster met gebogen waterlijst en voluten, evenals het in 1926 "gerestaureerde" topstuk met gebogen fronton en gecontourneerde voluten. Gewijzigde onderbouw.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 73529 (bouwvergunning 23.08.1926).
  • MEULEMANS A., Atlas van Oud-Leuven, Leuven, 1981, p. 184.

Auteurs:  Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie

Woning ()

Twee verdiepingen hoog dwarshuis uit de 17de eeeuw. Trapgevel in traditionele bak- en zandsteenstijl voorzien van een barok getint laadvenster, oorspronkelijk kruisramen. Grondig gerestaureerd; winkelpui uit de 19de eeuw.