Teksten van Hoekhuis De Donderbus en De Cleijn Donderbus

Hoekhuis De Donderbus en De Cleijn Donderbus ()

In 1994 als monument beschermde hoekwoning van twee bouwlagen onder een pannen zadeldak, met twee traveeën aan de Brusselsestraat en drie traveeën aan de Lei. In de 16de eeuw gebouwde vakwerkwoning, opgevat als een gecombineerd diep- en breedhuis, dat reeds in 1675 in twee eigendommen opgesplitst was en in 1719 zijn huidige benamingen kreeg.

De oorspronkelijk van vitswerk en leem voorziene vakwerkwoning werd vermoedelijk in de 19de eeuw versteend en in 1936 aangepast. Toen werd de inmiddels verankerde voorgevel ontpleisterd, hervoegd en met similisteen verfraaid, meerbepaald de korbelen en de latei van de overstek, de negblokomlijstingen rond de vensters, en de pseudo-muurvlechtingen in de geveltop. Typerend zijn het rondboogvormige laadvenster en de rechthoekige venstertjes in de uitkragende geveltop. De bepleisterde zijgevel telt drie traveeën en heeft ter hoogte van de verdieping nog twee kruisvensters met diefijzers voor de bovenlichten. Tegen de achtergevel, half bepleisterd ter hoogte van de "Donderbus" (nummer 90), werd recentelijk een halfronde traptoren bijgebouwd. Het daaraan grenzende huisje met laadluik in het zadeldak, hoort kadastraal bij "De Cleijn Donderbus" (nummer 92). Herhaaldelijk gewijzigde pui en recent schrijnwerk.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Vlaams-Brabant, Cel Monumenten en Landschappen: Beschermingsdossier (23.11.1994).
  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 68379 (bouwvergunning 04.10.1906); dossier 96665 (bouwaanvraag 30.04.1936).
  • MEULEMANS A., Oude Leuvense straten en huizen, De Brusselsestraat, in MGLOKO, jaargang 8, 1968, p. 111.

Auteurs:  Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie

De Donderbus ()

Drie verdiepingen hoog hoekhuis met puntgevel uit de 16de eeuw. Baksteenbouw met houten structuur; overstekende verdiepingen op houten korbelen. Rondbooglaadvenster en rechthoekige raampjes met zandstenen omlijsting op de zolderverdieping; ten dele dichtgemetselde kruisvensters in de zijgevel. Gewijzigd, bepleisterd en opnieuw gevoegd tijdens de 19de en 20ste eeuw; recente winkelpuien.