Teksten van Onderpastorie van de Sint-Jacobskerk

Onderpastorie van de Sint-Jacobskerk ()

In het midden van de 18de eeuw in bak- en zandhoudende kalksteen opgetrokken hoekhuis van twee bouwlagen onder een kunstleien zadeldak met dakkapellen, met vijf traveeën aan de Brusselsestraat en twee traveeën aan de Kruisstraat. Verankerde hoofdgevel met dubbelhuisopstand, gekenmerkt door een lage zandstenen plint, rechthoekige vensters in negblokomlijsting, steigergaten en een rechthoekige deur met fraai bovenlicht, gevat in een classicistische omlijsting met een hoofdgestel op gestileerde consoles.

Verankerde zijgevel met vensters in negblokomlijstingen en een geveltop met schouderstukken, muurvlechtingen en een breed topstuk. Crèmekleurig geschilderde achtergevel met muurankers en steigergaten, en rechthoekige vensters die voorzien zijn van hardstenen onderdorpels. Bakstenen tuinmuur met spiegelmotief en verwijderde poort (1952?), palend aan de woning.

In 1952 gewijzigd interieur en volledig ontpleisterde en opnieuw gevoegde gevels. In 1987 werd het pand opgenomen in het beschermd stadsgezicht rond de Sint-Jacobskerk.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Vlaams-Brabant, Cel Monumenten en Landschappen: Beschermingsdossier Sint-Jacobskerk en onmiddellijke omgeving (12.01.1987).
  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 109741 (bouwvergunning 19.06.1952).

Auteurs:  Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie

Herenhuis ()

Herenhuis met twee verdiepingen uit het laatste kwart van de 18de eeuw. Kalkzandstenen deuromlijsting verfraaid met classicistische ornamenten. Oorspronkelijk bepleisterd.