erfgoedobject

Neoclassicistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID
4224
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4224

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neoclassicistisch burgerhuis volgens de bouwaanvraag uit 1847 opgetrokken in opdracht van de weduwe Steppe-Haegemans. Uit het bouwdossier vallen ontwerper nog aannemer af te leiden. Een eerder project uit 1846 betrof het verhogen en aanpassen van een bestaande constructie van één bouwlaag, tot een burgerhuis van een gelijkaardig type. In 1891 liet de heer A. Letzer het pand opsplitsen tot twee woningen met winkelpuien, naar een ontwerp door de architect Sébastien Van Besten.

Rijwoning van vier traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rustte oorspronkelijk op een begane grond met schijnvoegen uitstralend boven de rechthoekige koetspoort en vensters. Geleed door de geprofileerde puilijst, beantwoordde de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, gemarkeerd door het poortrisaliet in de linker travee. Verkleinende registers van rechthoekige vensters met gietijzeren parapetten, op de eerste verdieping in een geriemde omlijsting vanaf de puilijst, op de tweede verdieping met individuele lekdrempels op voluutconsoles. Een klassiek hoofdgestel, oorspronkelijk met een gekorniste houten kroonlijst op modillons en tandlijst (vernieuwd), vormt de gevelbeëindiging. Volgens spiegelbeeldschema gekoppelde, klassieke houten winkelpuien met middenportaal en privé-inkom, bewerkte houten pilasters en een entablement op voluutconsoles, vanaf een geprofileerde plint uit blauwe hardsteen. Het linker pand werd recent gedecapeerd, met verwijdering van de winkelpui.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1846#218, 1847#82 en 1891#577.

Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Neoclassicistisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4224 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.