Teksten van Neoclassicistisch burgerhuis

Neoclassicistisch burgerhuis (2018)

Neoclassicistisch burgerhuis volgens de bouwaanvraag uit 1847 opgetrokken in opdracht van de weduwe Steppe-Haegemans. Uit het bouwdossier vallen ontwerper nog aannemer af te leiden. Een eerder project uit 1846 betrof het verhogen en aanpassen van een bestaande constructie van één bouwlaag, tot een burgerhuis van een gelijkaardig type. In 1891 liet de heer A. Letzer het pand opsplitsen tot twee woningen met winkelpuien, naar een ontwerp door de architect Sébastien Van Besten.

Rijwoning van vier traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rustte oorspronkelijk op een begane grond met schijnvoegen uitstralend boven de rechthoekige koetspoort en vensters. Geleed door de geprofileerde puilijst, beantwoordde de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, gemarkeerd door het poortrisaliet in de linker travee. Verkleinende registers van rechthoekige vensters met gietijzeren parapetten, op de eerste verdieping in een geriemde omlijsting vanaf de puilijst, op de tweede verdieping met individuele lekdrempels op voluutconsoles. Een klassiek hoofdgestel, oorspronkelijk met een gekorniste houten kroonlijst op modillons en tandlijst (vernieuwd), vormt de gevelbeëindiging. Volgens spiegelbeeldschema gekoppelde, klassieke houten winkelpuien met middenportaal en privé-inkom, bewerkte houten pilasters en een entablement op voluutconsoles, vanaf een geprofileerde plint uit blauwe hardsteen. Het linker pand werd recent gedecapeerd, met verwijdering van de winkelpui.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1846#218, 1847#82 en 1891#577.

Bron: -
Auteurs:  Braeken, Jo
Datum: 2018


Je kan deze pagina citeren als: Braeken, Jo: Neoclassicistisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/204117 (geraadpleegd op 14-05-2021)


Lijstgevel (1976)

Bepleisterde en beschilderde lijstgevel van vier traveeën en drie bouwlagen, uit het tweede kwart van de 19de eeuw. Travee links behandeld als licht vooruitspringend risaliet, waarschijnlijk wijzend op oorspronkelijke deurtravee. Rechthoekige vensters, op tweede verdieping gevat in geprofileerde omlijsting met doorgetrokken lekdrempels, op de derde verdieping, lekdrempels op consoles; gietijzeren leuningen. Gekorniste kroonlijst met tandlijst en modillons. Benedenverdieping in 1891 bekleed met twee klassieke houten winkelpuien.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1891#577; architect S. Van Besten.

Bron: Goossens M.& Plomteux G. met medewerking van Linters A., Steyaert R., Illegems P. & De Barsée L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen 3NA, Brussel - Gent.
Auteurs:  Goossens, Miek, Plomteux, Greet
Datum: 1976


Je kan deze pagina citeren als: Goossens, Miek; Plomteux, Greet: Neoclassicistisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4224 (geraadpleegd op 14-05-2021)