Eertijds gasthof (1491), later brouwerij (vanaf 1516) ′′De Jonghen Pelgrim′′. Breedhuis in traditionele bak- en zandsteenstijl, in cartouche 1654 gedateerd, doch met een mogelijk tot het einde van de 15de eeuw opklimmende kern, zoals de (heden gecementeerde) zijgevel in versteend vakwerk aantoont. Het pand, oorspronkelijk opgevat als een dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een leien zadeldak, werd in 1899 gedeeltelijk tot winkelpand omgevormd door toevoeging van het uitstalraam en de poort in nummer 168. In 1913 werd het complex in twee eigendommen opgesplitst, en kreeg de begane grond haar huidige ordonnantie (O. Devos).
Sterk gerestaureerde gevel met zandstenen plint, speklagen, negblokomlijstingen rond de muuropeningen, en ankers die van kram en krul voorzien zijn in de geveltop. Kenmerkend is het verhoogd middenrisaliet met trapbekroning dat ter hoogte van de zolderverdieping een rondboogvenster met zandstenen waterlijst heeft, geflankeerd wordt door rechthoekige venstertjes en bekroond is door een ovaal oculus met gebogen waterlijst. Het hijsbalkgat in de geveltop verwijst naar de functie van het pand als brouwerij.
MEULEMANS A., Oude Leuvense straten en huizen, De Brusselsestraat, in MGLOKO, jg. 8, 1968, p. 211-212.
Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten. Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)