erfgoedobject

Herenhuis van 1789

bouwkundig element
ID: 42246   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42246

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis van 1789
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Imposant herenhuis, volgens opschrift in 1789 in opdracht van de proost van Sint-Pieter, J. Marci, gebouwd in bak- en zandsteen, en opgevat als enkelhuis van zes travee├źn en drie verkleinende bouwlagen onder een leien zadeldak met aandaken en twee dakkapellen. De ontpleisterde penantengevel in zuiver classicistische stijl is sterk horizontaal geleed door de zandstenen plint, de registers van rechthoekige vensters met platte bandomlijsting en trapeziumvormige sluitsteen, de geprofileerde water- en gootlijst en de ver uitkragende kroonlijst boven de steigergaten. Kenmerkend is de risalietvormige poorttravee uiterst links in de gevel, voorzien van een rondboogpoort in een geriemde hardstenen omlijsting met voluutsluitsteen en geflankeerd door oplopende pilasters onder een hoofdgestel op uitgerekte voluutconsoles. De bekronende vensters zijn beide voorzien van een geriemde omlijsting die, ter hoogte van de tweede bouwlaag, door middel van een voluutsluitsteen met een entablement verbonden is. Recent schrijnwerk en verwijderde luiken op de verhoogde begane grond.

De volgens archiefgegevens in 1906 tegen de achtergevel bijgebouwde neoclassicistische tuinkamer naar ontwerp van architect Lenertz, werd vermoedelijk in de jaren 1980 gesloopt.

Interieur. De binnenafwerking, eertijs verrijkt met schilderijen van de Leuvense schilder P.J. Verhaeghen, is niet meer aanwezig.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 68256 (bouwvergunning 09.08.1906).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  : 2009


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Herenhuis van 1789 [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42246 (Geraadpleegd op 22-01-2020)