Traditioneel breedhuis van twee traveeën en twee bouwlagen uit de eerste helft van de 17de eeuw, onder een latere pseudo-mansarde (leien). Het pand werd in 1987-1990 door Pieter J. Claes-Van Reeth gerestaureerd. De werken betroffen het decaperen, herstellen en aanvullen van het bak- en zandsteenparement, met reconstructie van de pui en de kruiskozijnen.
De lijstgevel verhoogd door een getrapt dakvenster van vijf treden met top- en schouderstukken, heeft een parement in bak- en zandsteenbouw met speklagen, verankerd door smeedijzeren muurankers. In de gereconstrueerde pui is een barokke rondboogdeur in een hardstenen omlijsting geïntegreerd. De geblokte en geprofileerde archivolt met een voluutsleutel en panelen in de zwikken, rust op geprofileerde rechtstanden met gelede imposten, en wordt bekroond door een gestrekte, gekorniste waterlijst; rechthoekig bovenlicht met druiplijst. Twee kruiskozijnen met kwartholle negblokken op de bovenverdieping, afgewerkt met de kwartholle daklijst. Het tweeledige, door een omlopende waterlijst gemarkeerde dakvenster, wordt in het eerste register geopend door een rondbogig tweelicht met kwartholle negblokken en archivolt, diamantkopimposten en sluitstenen; in de top een rechthoekig luik met kwartholle negblokken en een balkgat.
Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2018: Traditioneel breedhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/298116 (geraadpleegd op ).
Enkelhuis van twee traveeën en twee verdiepingen, onder plat dak, in essentie in de eerste helft van de 17de eeuw te dateren. Was blijkbaar eerder breedhuis (nok parallel aan de straat) met soort van breed getrapt dakvenster, heden verbouwd tot een gecementeerde schijntrapgevel met behouden muurankers, uitlopend op overhoeks topstuk. Aangepaste rechthoekige vensters met lekdrempels, op de tweede verdieping met kwartholle neggen (verbouwde kruiskozijnen). Aanzet van de smallere top gemarkeerd door doorlopende druiplijst. Twee rondboogvensters in omlijsting met sleutel en imposten met diamantkoppen. Druiplijst van de tweede topgeleding loopt om het rechthoekig luikgat heen.
Fraaie, barok getinte, beschilderde natuurstenen deuromlijsting boven kleine rechte stoep: rondboog met geprofileerde en geblokte booglijst met bewerkte sleutel en imposten; rechtstanden met kwartholle hoeken en spiegels in de zwikken. Eenvoudig bovenlicht boven gekorniste druiplijst.
Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Goossens M. 1976: Traditioneel breedhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4225 (geraadpleegd op ).