Teksten van Woning Goffaerts

Woning Goffaerts ()

Imposante neogotische woning opgetrokken in 1895-1896 naar ontwerp van J. Helleputte in opdracht van Camille Goffaerts, bekend als mecenas van de Leuvense neogotische kunstgilde op het einde van de 19de eeuw. Tussen de koer links van de woning, en de grote tuin achteraan het perceel, lag het atelier van beeldhouwer Benoît Van Uytvanck, met wie Goffaerts geassocieerd was. In 1929 werd het atelier gesloopt in opdracht van toenmalig eigenaar Victor Parein - opvolger van Helleputte als voorzitter van de Belgische Boerenbond - om plaats te maken voor een uitbreiding van de woning naar ontwerp van de Brusselse architect A. Van huffel. In 1939 werd het pand gekocht door de zusters van Liefde, die er tot 1964 de docentenopleiding voor de Verpleegstersschool organiseerden en er heden nog verblijven.

Groot woonhuis in halfopen bebouwing, van twee bouwlagen en vier traveeën onder een complexe leien bedaking. Baksteenbouw met een hoge hardstenen plint met afzaat en horizontaal geleed door muurbanden in witte natuursteen en gesinterde baksteen. Afwisseling van lijstgevels met natuurstenen of houten kroonlijst en risalietvormige trapgevels met schouderstukken. Straat-, zij- en tuingevel worden verder gekenmerkt door kruis- en kloosterkozijnen onder tudorboogvormige ontlastingssystemen, steekboogvensters, Brugse traveeën, spaarvelden, muurankers en schouwvolumes met in hardsteen uitgewerkte dekstenen. De straatgevel bevat de rechthoekige deur in geprofileerde negblokomlijsting en verder kleurrijke accenten in de vorm van geel en groen geglazuurde tegels in de boogvelden en het chronogram ‘AO 1895’ in gesinterde bakstenen. In de zijgevel wijzen vier lancetvensters met verspringende dorpels op de positie van de traphal.

Modernistische uitbouw in donkerbruine baksteen (1929) van deels één, deels twee bouwlagen onder een plat dak met getrapte betonnen kroonlijst. Typerend zijn de hoekvensters en de erker op driehoekig grondplan.

Interieur. Van de neogotische inrichting, uitgevoerd door het atelier van Van Uytvanck en Goffaerts, bleven nog heel wat elementen bewaard: schouwen, lambriseringen, parket- en mozaïekvloeren, ingebouwd meubilair en verlichtingselementen, glasramen, smeedwerk, muurschilderingen...

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 56794 (bouwvergunning 21.03.1895), dossier 60846 (bouwvergunning 22.07.1898), dossier 89390 (bouwvergunning 08.11.1929), dossier 89406 (bouwvergunning 15.11.1929), dossier 114064 (bouwvergunning 29.01.1958).
  • DE MAEYER J. & MAES K. (ed.) 1998: Joris Helleputte. Architect en politicus 1852/1925 (oeuvrecatalogus), Leuven, 118-122.
  • S.N. 2004: In goede handen. 75 jaar onderwijs. Verpleeg- en vroedkunde Leuven, tentoonstellingscatalogus K.H.Leuven.
  • UYTTERHOEVEN R. 1997: Neogotiek in Leuven, Leuven, 85-86.

Auteurs:  Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie

Neogotisch herenhuis ()

Neogotisch herenhuis uit de tweede helft van de 19de eeuw. Baksteenbouw verfraaid met keramiek tegeltjes in de boogvelden der kruisvensters.