erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
42259
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42259

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Burgerhuis met een lijstgevel van vier traveeën en twee bouwlagen, als scherm opgetrokken voor een 17de-eeuws dubbelhuis in traditionele bak- en zandsteenstijl, waarvan de gevel eertijds twee bouwlagen en vijf traveeën telde met kruis- en kloosterkozijnen, een barokke rondboogdeur onder een tweedelig bovenlicht en rondboognis en een getrapte dakkapel in een U-vormig zadeldak. De huidige voorgevel is het resultaat van een grondige verbouwing in 1851 waarbij de oorspronkelijke gevel volledig vervangen werd door een vier traveeën tellende bepleisterde lijstgevel met zandstenen plint en keldermonden, een rechthoekige deur in negblokomlijsting met sierlijk bovenlicht, en vensters, beluikt op de begane grond, met hardstenen lateien en lekdrempels die ter hoogte van de tweede bouwlaag als cordon uitgewerkt werden. Boven de met schijven bedekte steigergaten rust een ver uitkragende kroonlijst op vier klossen. De linker zijgevel is voorzien van muurvlechtingen, hoekketting, muizentandfries, ankers met kram en krul en twee kloostervensters. Bepleisterde achtergevel van twee bouwlagen en vier traveeën met ankers (kram en krul) en rechthoekige vensters.


Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  : 2009


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42259 (Geraadpleegd op 25-06-2021)