Half vrijstaande rijwoning, eerste woning van professor Dokter Henri de Dorlodot, die vermoedelijk in het laatste kwart van de 18de eeuw opgetrokken werd, met vier traveeën en twee bouwlagen onder een leien zadeldak en een toegevoegde deur die toegang gaf tot een achterhuis. Oorspronkelijk gekaleide baksteenbouw met zandstenen plint, keldermonden, ankers en steigergaten in de voorgevel, een aandak, muurvlechtingen en ankers in de vrijstaande zijgevel. De rechthoekige deur en dito vensters, op de begane grond gevat in een natuurstenen platte bandomlijsting, geven aan de gevel een typisch laatclassicistisch karakter, dat verzwakt wordt door de in 1878 uitgebouwde markante dakvensters in geriemde omlijsting met rocaillesluitsteen en balustrade, bekroond door een fronton met bladmotief. Gelijktijdig werden de hardstenen onderdorpels toegevoegd die op de begane grond en onder het dakvenster als kordon uitgewerkt zijn. De met frontons bekroonde dakkapellen werden in 1910 geplaatst. Recente verwijdering van de luiken en vervanging van het schrijnwerk met roedeverdeling. De achtergevel met rondboogdeur en steekboogvensters in negblokomlijsting werd meermaals aangepast, waarvan onder andere ontlastingsbogen, natuurstenen dorpels en gewijzigde vensteropeningen getuigen.
Interieur
Enkel de 18de-eeuwse trap in Lodewijk XV-stijl, een 19de-eeuwse (1878?) sierschouw in het salon op de gelijkvloerse verdieping (lokaal 00.01) en de deuren op de begane grond bleven bewaard.
Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten., Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DB002289, Universitair patrimonium Leuven: Deeldossier 11: Instituten en Instellingen: Charles Deberiotstraat 36-32: de woning Renaer, het vm. buis de Dorlodot, het Kolenmuseum en het Paleontologisch Instituut (VERLOOVE C. 2008). Auteurs: De Houwer, Veerle Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)