erfgoedobject

Stadswoningen

bouwkundig element
ID
42270
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42270

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoningen
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoningen
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Oudere, mogelijk traditionele 17de-eeuwse zoniet 18de-eeuwse kernen die in de loop van de 19de en 20ste eeuw werden aangepast.

Het hoekpand met de Vital Decosterstraat, nummer 56, een twee bouwlagen hoog diephuis onder een vooraan afgesnuit zadeldak, werd na de Eerste Wereldoorlog volgens terugwijkende rooilijn ingekort en op de bovenverdieping voorzien van een eigentijds modernistisch front. Verankerde zijgevel bepleisterd met schijnvoegen en beschilderd, met aangepaste rechthoekige bovenvensters, onder aflijnende houten kroonlijst met modillons. Deels zichtbare achtergevel: restant van een voormalige topgevel met aandak en schouderstuk op geprofileerde kraagsteen. Begane grond met horcapui.

Nummers 58, 60 en 62 zijn breedhuizen van drie bouwlagen en elk twee traveeën onder zadeldaken, ingeplant op de oude rooilijn. Dakhelling en sporen van gedichte steigergaten wijzen op verhoogde oudere kernen, aangepast met een neoclassicistische lijstgevel en waarvan de begane grond inmiddels werd gemoderniseerd. Nummer 58: met schijnvoegen bepleisterd en voorzien van rechthoekige vensters in een verrijkte geriemde omlijsting.

Nummers 60 en 62 vormen één geheel onder een doorgetrokken klassieke kroonlijst en een doorlopend zadeldak. Beschilderde baksteenbouw met rechthoekige bovenvensters in een geprofileerde omlijsting, een verankerde manke zijpuntgevel aan de vroegere Putgang en een sterk overkragende dakrand boven een getrapt fries aan de achtergevel. Aanpalend en achterin gelegen: lager verankerd bakstenen breedhuisje onder zadeldak met houten laadvenster, aangepaste onregelmatige ordonnantie met fragmentarische zandstenen hoek- en negblokkenomlijstingen en aflijnend muizen- en overhoeks tandfries.


Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Stadswoningen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42270 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.