"Den Ketel", eertijds een brouwerij en onder deze benaming vermeld sinds 1643, voordien als "de Borsse". In zijn huidig voorkomen dateert het pand echter uit het derde kwart van de 18de eeuw. Het is opgevat als een breedhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën, met dubbelhuisopstand, onder zadeldak (leien) tussen de aandaken. Verankerde baksteenbouw met verwerking van blauwe hardsteen voor de omlijstingen. De bovenverdieping is getypeerd door een regelmatige ordonnantie met steekbogige vensters in een fijne geriemde omlijsting - in de twee rechter traveeën met verlaagde benedendorpel - en voorzien van trapeziumvormige sluitstenen; in de benadrukte middentravee schildvormige sluitsteen met uitbeelding van de huisnaam in een schelpmotief. De deur is gevat in een fraaie schouderboogvormige omlijsting met breed kwarthol beloop op neuten en voorzien van imposten. Zijgevel met vlechtingen, schouderstukken, steekboogvormige openingen en een balkgat: het centrale bovenvenster in een zelfde omlijsting als in de voorgevel, het drielicht in de top - waaronder kleinere zijvensters - in een vlakke bandomlijsting. Dito omlijste bovenvensters in de deels zichtbare achtergevel. Voorts vernieuwde kroonlijsten, dakvensters en dakkapellen. Sinds 1908 is het pand opgesplitst in een tweewoonst en heringedeeld. De begane grond is heden nagenoeg volledig doorbroken door recente winkelpuien, grotendeels doorlopend in de zijgevel.
Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Verloove C. & Mondelaers L. 2009: Hoekpand Den Ketel [online], https://id.erfgoed.net/teksten/128449 (geraadpleegd op ).
Dubbelhuis met twee verdiepingen uit het derde kwart van de 18de eeuw. Vrij brede arduinen deuromlijsting, steekboogramen en dakkapel; opschrift onder een provinciaal Louis XV-schelpmotief. Onderbouw volledig verminkt door het uitbreken van twee uitstalramen.
Bron: GENICOT L.F., VAN AERSCHOT S., DE CROMBRUGGHE A., SANSEN H. & VANHOVE J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.
Auteurs: Genicot, Luc; Van Aerschot, Suzanne; de Crombrugghe, Anne; Sansen, Hadewych; Vanhove, Jacqueline
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Genicot L. & Van Aerschot S. & de Crombrugghe A. & Sansen H. & Vanhove J. 1971: Hoekpand Den Ketel [online], https://id.erfgoed.net/teksten/42273 (geraadpleegd op ).